fallback

Анализатори: Димитър Главчев предложи същия кабинет, но съобразен с Румен Радев

Според Добромир Живков и Цветанка Андреева има по-важни за обществото въпроси от това кой ще заеме поста вътрешен министър

26.08.2024 | 11:00 Автор: Вяра Димова

Смяната на вътрешния министър се очерта като големият препъникамък за служебния кабинет. Това каза политологът Цветанка Андреева в "България сутрин".

Според социолога Добромир Живков трудно ще се намери фигура, която да удовлетвори всички политически сили, тъй като "интересите на отделните формации са противоречиви".

"Докато за едни е важно да запазят МВР като властова територия в процеса на подготовка на изборите, за други е важно да се търси промяна в тази конфигурация, т.е. МВР да се отдалечи от някои политически сили. Фигурата на вътрешен министър се превърна в тежка битка, на инат, за да се раздели политическото пространство. Това беше линията, по която вървеше разделението, особено важна за Делян Пеевски", коментира пред Bulgaria ON AIR Живков.

Има и други важни приоритети за обществото, освен в МВР

"Присъединяването към Шенген, проблемът с бежанците - много по-важни са за обществото като позиция спрямо МВР, отколкото процеса на избори. МВР не е единствената институция, което гарантира честността на вота.  В България има такъв проблем. Това е работа на прокуратурата, публичния сектор, партиите", смята Андреева.

Живков напомни натрупаната биографията на Калин Стоянов през последната година.

"Започвайки с изключително неадекватното поведение на един голям футболен протест в центъра на столицата до последните случили се неща. Не си спомням толкова къщи да са изгорели в пожарии. Изглеждаше хаотична подготовката и борбата с пожарите. Тази политическа фигура е изчерпана", посочи социологът.

Политиката трябва да бъде процес, който отразява конкретни социално-икономически нагласи в обществото, припомни политологът.

Димитър Главчев върна на президента Радев изпълнен мандат за съставяне на правителство

За позицията на вътрешен министър той предложи шефа на Националната полиция Атанас Илков.

"Нека видим действията и организацията за изборите. Виждаме човек от системата", каза Живков.

Димитър Главчев се е съобразил с политическия натиск и с изискванията на президента, изрази мнение Андреева: "Не бива да допускаме политиците да се месят във всичките ни жизнени процеси".

"Имаме същия служебен кабинет. От друга страна много резки промени в сегашната ситуация не са желателни. Част от политическата криза се поражда именно от интереса на определени икономически кръгове да задържат влизането ни в Еврозоната. Няма как политическият и гражданският ред да бъдат един и същ", обобщи Живков.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback