България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тракийски игри на предизвикателствата в парк "Тюлбето" в Казанлък

Ще има различни изпитания, а записването става чрез QR код, информира Сребра Касева

23.08.2024 | 12:09 Редактор: Вяра Димова

В Казанлък след седмица стартират първите Тракийски игри на предизвикателствата. Те ще се проведат в близост до Тракийската гробница в парк "Тюлбето". 

"За 19-ите подред празници община Казанлък организира различни събития в рамките на празници в Долината на тракийската култура, защото те бяха организирани и във връзка с големите открития, направени преди години край Казанлък на Тракийската култура, находки. Община Казанлък като организатор вече има своите традиционни събития, така и нови. Преди няколко години наложихме събитието "На брега на древния Севтополис", обясни зам.-кметът по хуманитарни науки Сребра Касева в "България сутрин".

Официалното откриване на 19-ите празници е на 31 август 2024 г. с уникален спектакъл "Мистериите на траките".

"В празничната програма има много събития - научни конференции, джаз фестивал. Празниците са в рамките на две седмици. Започват на 30 август. Едно от новите събития е Тракийските игри на предизвикателствата, което ще бъде на 31 август. Стартът е от Тракийската гробница. Обходът ще бъде в целия парк "Тюлбето". На 5 места ще има 5 вида игри", съобщи Касева пред Bulgaria ON AIR.

Тя информира, че записването става чрез QR код, както и че могат да участват само пълнолетни лица.

"Различни изпитания. Основното оръжие на траките е копието, затова едната от игрите ще бъде хвърляне на стрели, ще мятат чувалчета. В края ще има пъзел. За победител ще бъде определен този, който пристигне първи", загатна Касева.

Гледайте целия разговор във видеото.