fallback

Какво да очакваме от сблъсъка на Доналд Тръмп с Камала Харис и войната на Русия с Украйна?

Журналистът Григори Недялков анализира важните геополитически процеси

23.08.2024 | 12:01 Автор: Беатрис Младжова

Международният редактор Григори Недялков направи преглед върху водещите световни теми до момента.

"Акцентът е завършилата конференция на демократическата партия в САЩ, когато в последната част от тази програма Камала Харис официално прие да бъде кандидат на демократите за президентските избори през ноември. Събитието беше съпътствано с една умела политическа хореография, изпълнена със звездна сила, шоу и творчески обрати със световноизвестни музикални изпълнители, водещата Опра Уинфри. Това, върху което акцентират демократите, е разграничението им от Доналд Тръмп. Ние внимателно обръщаме внимание на всички послания, които дава Тръмп. И двете страни показват предпазливост, но всичко подсказва, че дуел между тях ще има", заяви журналистът от БНР в "България сутрин".

По думите му, като се има предвид влиянието, което оказват световните телевизионни мрежи, би трябвало да се очаква, че може да има влияние върху избирателите от един дебат, а Камала Харис ще продължи да поддържа политиката на Джо Байдън. 

"Това, към което няма как да сме безучастни, е речта на Камала Харис, с която завърши конгресът на демократите и какви ще са нейните външнополитически приоритети. Недвусмислено тя заявява, че Израел ще отстоява правото си да се защитава и в същото време, освен че Израел трябва да бъде в безопасност, се обръща внимание, че палестинците също имат правото на своето достойно и сигурно съществуване. Другото, което е важно за нас предвид близостта ни до конфликта - да стоим редом със съюзниците от НАТО. В този смисъл ние не очакваме някаква промяна в досегашната политика на Белия дом", коментира Недялков за Bulgaria ON AIR.

Продължават атаките между Русия и Украйна

Според международния редактор една от целите на Украйна е да се опита да принуди Русия да оттегли част от своите сили от източния фронт и да отслаби тяхната мощ в сърцето на този регион, който е уязвим за украинците.

"Десетки дронове са били сваляни, наричат ги истински рояци. Вчера беше ударена военновъздушна база "Мариновка" близо до Волгоград и това само илюстрира тактиката на украинците да изпращат подобни безпилотни летателни апарати към инфраструктурни обекти, но те имат и военни обекти, които атакуват. В същото време обаче и руската армия променя картината на фронта в източната част на Украйна. С това, което направиха украинците в Курска област, сякаш се разбиват на пух и прах илюзии от страна на Кремъл за стратегическото превъзходство", коментира гостът.

Всякакъв сценарий може да се очаква от войната между Русия и Украйна, смята Недялков.

"Трудно е да се прогнозира и не е изключено това положение, до което са достигнали в момента с това украинско военно присъствие на руска територия, Киев да засили своите позиции при едни възможни преговори. Имаме и друго послание, което е политическо, което казва "когато ни подкрепяте военно, ние можем да действаме", посочи още журналистът.

Очаквайте видеото с целия разговор.

fallback
Още от България сутрин
fallback