fallback

Диабет тип 2 започва безсимптомно, високорисковите лица да изследват често кръвната си захар

Пациентите късно търсят лекарска помощ, каза д-р Явор Асьов

23.08.2024 | 11:38 Автор: Вяра Димова

Един сандвич с шунка на ден увеличава риска от диабет тип 2, твърди британско проучване. 

"В най-общия случай се касае за т.нар. срезови проучвания - събират се данни от големи събрани други проучвания. Нивото на доказателственост е сравнително ниско. Възможно е да има такава връзка. Не бих се притеснявал да си хапна по един сандвич на ден със сравнително малък риск от развитие на диабет", каза ендокринологът д-р Явор Асьов в "България сутрин".

Какви са рисковете за развитие на диабет тип 2?

"Заболяването започва с дълга безсимптомна фаза. Пациентите късно търсят лекарска помощ. Когато кръвната захар е покачена над определена прагова стойност, се увреждат т.нар. прицелни органи - очи, нерви, бъбреци и съдове. Това е причината да си говорим за такъв тип риск. Най-често се касае до случайно установяване на заболяването, при рутинен преглед или по повод влизане в болница", коментира д-р Асьов пред Bulgaria ON AIR.

Рисковите групи, идентифицирани от международните федерации, са няколко.

"На първо място са всички лица над 45-годишна възраст, тези с наднормено тегло, със завишено артериално налягане и с висок холестерол, момичета със Синдром на поликистозни яйчници, хора с някои конкретни ендокринни заболявания. Тези пациенти трябва активно да бъдат насочвани за рутинно изследване", посъветва ендокринологът.

Кои са нормалните нива на кръвната захар?

"Една добра прагова стойност за кръвната захар на гладно е 7, т.е. да бъде постоянно под mmol/L, а тази след нахранване - под 8 mmol/L. Ако пациентът е по-възрастен или има съпътстващи заболявания, имаме по-либерални стойности. Първата стъпка в лечението на диабет тип 2 е промяната на начина на живот. Трябва структуриран и информиран подход. Това включва различни модификации в режима на хранене. В него трябва да присъстват достатъчно фибри, да се набляга повече на зеленчуците. Алкохолът трябва да бъде сведен до минимум при хора с диабет", препоръча д-р Асьов.

Солта също влияе, изтъкна лекарят, като уточни, че допълнителното количество сол трябва да бъде минимално. По думите му мъжете по-често страдат от диабет.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback