България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Весела Лечева: Имаме много спортни таланти, но и огромна нужда от инвестиции

Трябва да се надгражда след успешната за нас Олимпиада, каза бившият министър на спорта

23.08.2024 | 11:06 Редактор: Беатрис Младжова

"Това бяха най-успешните Олимпийски игри в последните две десетилетия. Трябва да поздравим нашите участници, които ни накараха да се чувстваме горди. Три златни медала в дисциплини, които традиционно са ни представяли на най-високия спортен форум. Да не забравяме факта, че 10 или 12 състезатели влязоха в първата десетка, което показва, че българският спорт има своите успехи. Много се говори за това, че 4 от медалите са извоювани от натурализирани наши спортисти, но те са почувствали нашата родина като свой втори дом. Това са усилията на наши треньори, на наши специалисти, дали сме от нашата спортна наука. Това е една успешна Олимпиада", коментира бившият спортен министър Весела Лечева в "България сутрин".

По думите ѝ трудно можем да предвиждаме вече в кой спорт ще вземем медали.

"Ако сравняваме това представяне с представянето от 1988 г., когато имахме 35 медала, сме далеч от тази позиция, но нека не забравяме, че дълго време българският спорт си търсеше своя път. Никой на тази Олимпиада не успя да прогнозира колко точно медала и в кой спорт ще получим. Последните големи състезания показаха колко трудно се печелят квотите. Хубавото е, че имаха шанс състезателите да завоюват своите отличия. Конкуренцията е изключително голяма", допълни Лечева за Bulgaria ON AIR.

Нужни са големи промени в родния спорт

Според нея най-важните направления, на които трябва да се обърне внимание, са треньорите и специалистите, както и спортната база.

"Има много таланти, но най-големият проблем е, че тренираха и провеждаха своята подготовка в условия далеч от онези, в които тренират техните конкуренти. Не трябва да затваряме темата какво ще правим в бъдеще с българския спорт. Най-важното, което трябва да се направи, е след тези Олимпийски игри българската спортна общественост да направи сериозен разговор какво трябва да направи през следващите 4 и 8 години така, че дори да се сменят правителствата, тази политика да бъде следвана. Има огромна нужда от инвестиции. Липсват тренировъчните съоръжения, където можеш да водиш ежедневни тренировки. Водеща роля има Олимпийският ни комитет. В Америка техният комитет следи цялостната олимпийска подготовка на всеки състезател. Има една добре подредена система", поясни бившият спортен министър.

Проблемите в политиката забавят развитието на спорта, категорична е Лечева.

"Ние успяхме за няколко месеца да сложим основите, треньорите да получат кариерно развитие и своите заплати. От тук нататък трябва да се надгражда - нови технологии, дигитализация. Все още в българския спорт това е една много далечна тема. Няма как един министър, който е в качество на служебен министър, да започне за 3 месеца да гради, защото той няма политическата воля и съгласие от партиите, които застават зад неговата политика. От там идва и този застой, защото нищо не се случва във времето и темпото и започваме отначало да градим екипи", обясни гостът.

Лечева е на мнение, че в спорта работят всеотдайни хора и се надява, че българският дух и воля за победа ще са винаги с нас.

Гледайте целия разговор във видеото.