fallback

Не е достатъчно Калин Стоянов да бъде заменен, важно е кой ще го наследи в МВР

Яница Петкова и Теодора Йовчева коментираха казуса с вътрешния министър и новите политически проекти

23.08.2024 | 10:33 Автор: Тодор Петров

Очакванията са служебният премиер Димитър Главчев да смени вътрешния министър Калин Стоянов заради създалото се напрежение. На това мнение е социологът Яница Петкова.

"Виждаме хиперактивност и чисто политическо говорене от този министър. Има обвинения за зависимости. Независимо дали са основателни или не, това налага този кабинет да бъде изчистен от такъв тип сенки. Въпреки мълчанието на г-н Главчев, очаквам този министър да бъде сменен. Полезният ход на Главчев е да го смени", обясни тя в "България сутрин".

По думите на Петкова, посланията, че резултатите от изборите зависят от министъра, не действат в плюс за стабилността на страната. Тя отчете, че МВР има правомощия по охраняване на изборния процес и противодействие на купения и контролиран вот, но отбеляза, че фокусът в момента е насочен към Калин Стоянов.

"Осветляват проблеми, които съществуват от много време. Смяната на министъра не е единственото условие. Важно е кой ще дойде след Калин Стоянов. Само една политическа фигура и половин политическа сила се обявява доста силно "за" това Калин Стоянов да остане министър. Това създава съмнения за зависимост. Нямаме доказателства дали си върши добре работата. Би могъл да е добър ръководител и полицията да е доволна от неговата работа. Въпреки всичко, полицаите работят за държавата, а не за министъра си", каза още Петкова.

Политологът Теодора Йовчева заяви пред Bulgaria ON AIR, че се е нагнетило доста сериозно напрежение срещу Калин Стоянов още след протеста срещу БФС. Тя изтъкна, че няколко партии застанаха против оставането на Калин Стоянов в служебното правителство.

"Президентът вече на три пъти демонстрира пробойните в промените в Конституцията: при избора на Главчев за премиер; с изненадващия ход да се спре на Грънчарова-Кожарева; с изненадващия ход да не приеме предложения кабинет. Очаквам да не бъде одобрен кабинетът на Главчев, ако Калин Стоянов остане в него", подчерта Йовчева. 

"Възраждане" със списък на преподаватели, неподкрепящи закона за нетрадиционната сексуална ориентация

"Не смятам, че това ще има отражение върху избирателната активност и цели привличане на нови избиратели. Затвърждават профила на партията си. Избирателната активност най-вероятно ще върви надолу. Изборната умора се отразява много сериозно", посочи Йовчева.

Петкова на свой ред коментира, че въпросът е какво реално ще се постигне. Тя вижда опит за мобилизиране на избирателите, които са смятани за твърд електорат на "Възраждане", както и на отцепените от партията.

"Техните теми отидоха по-встрани. Това изглежда като привличане на внимание, но с тези списъци може и да си навредят", обърна внимание Петкова.  

Йовчева смята, че българските избиратели са готови да гласуват за нещо ново, но новият политически играч няма да бъде с размерите на НДСВ и ГЕРБ. Петкова добави, че президентът Румен Радев не демонстрира намерения да влезе в активната политика със свой проект. И отбеляза, че вече има много нови проекти, както и заявки за такива.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback