България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо вече не вярваме, че гласувайки можем да променим нещо?

Политическите ръководители посяха съмнения към технологиите, каза проф. Румяна Дечева

23.08.2024 | 10:20 Редактор: Вяра Димова

Димитър Главчев получи за втори път мандат за съставяне на служебно правителство. При успешна процедура изборите ще бъдат на 27 октомври. 

"Изборните правила се променяха 24 пъти. Нито една от тези промени не се направи след обществено обсъждане, нито една не последва логиката на анализ, който показва слабости и необходимост от промени. Всички промени бяха правени, за да обслужат определени интереси, защото определена група народни представители заставаше зад една или против предложена промяна", коментира изборният експерт проф. Румяна Дечева в "България сутрин".

По думите ѝ нито една от политическите партии "не се е отворила за разговори, за да може промените да следват логиката".

"Логиката е тяхната - на интереса, на възможността на една група политически сили да наложи собствени правила", уточни проф. Дечева пред Bulgaria ON AIR.

Има ли дефицити в Изборния кодекс?

"Вземат се решения на парче. Нашите избори не произвеждат доверие. Основно въздействат върху избирателната активност, т.е. ние не вярваме, че гласувайки, ще можем да променим нещо. Гласуването за президентски, парламентарен и местен избор е подписването на нашия обществен договор с хората, които ни представляват. Политическите ръководители посяха недоверие към технологиите, абсолютно фалшива война. Обвиняват се технологиите за липсите на политическа воля", анализира изборният експерт.

Според проф. Дечева няма как да бъдат намалени грешките в протоколите.

"Няма друга страна, в която по едно и също време на едно и също място да се гласува и с машини, и с бюлетини. Имаме над 80% поправени протоколи и никой не си е направил труда да анализира защо имаме такова количество", настоя тя.

Колко важни са обученията на СИК за провеждането на изборите?

"Основните пари отиват за това да се плаща на членовете на СИК, които са по партийно-квотен принцип. Тези хора се заменят и в деня на изборите. Не знам как може някой да каже, че те са обучавани, когато нито веднъж ЦИК не е последва логиката на процеса, да ограничи подмяната на членове на СИК през последната седмица, освен при изключителни условия", каза проф. Дечева.

Ниското доверие ще е предизвикателство преди вота, смята тя.

Гледайте целия разговор във видеото.