България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Симона Пейчева - посланик на Day Off: School time: Трябва да обръщаме повече внимание на децата

"Компютрите заеха много голяма част от тяхното ежедневие", посочи Пейчева

22.08.2024 | 12:32 Редактор: Толя Стоянова

За пръв път новинарският сайт dnes.bg организира събитието Day Off: School time, което ще се проведе на 14 септември в столичния квартал "Младост". То ще бъде своеобразен фестивал, с който деца и родители да кажат "довиждане" на лятото и да се подготвят за първия учебен ден.

"Трябва да се обръща повече внимание на децата. Компютрите заеха много голяма част от тяхното ежедневие. Децата седят с телефоните едно до друго, вместо да контактуват, да тичат и да са по парковете", каза посланикът на кампанията Day Off: School time Симона Пейчева в предаването "България сутрин".

Спортът ни кара де се чувстваме добре

По думите ѝ, когато детето няма желание да стане спортист, трябва да го мотивираме да тренира за здраве, за обща култура и за физика. 

"Спортът е нещо, което дори след един тежък работен ден, те кара да се чувстваш добре. Детето има свой собствен избор, но идеята не е да се сменя всеки месец спортът. Трябва по-продължителен период, а не да улесняваме живота и когато стане трудно - да се откажем", каза Пейчева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея е добре детето да започне да посещава поне 1-2 пъти в седмицата даден спорт от 4-5-годишна възраст.

Ако детето прекалява с тестените храни и сладкото, тя съветва да не му ги забраняваме, защото ще започне да се крие, а да му се обясни защо не са полезни и да му се даде алтернатива.

Гледайте целия разговор във видеото.