България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синдикат "Защита": Медици работят по 24 часа незаконно

"В мизерия и дупки са служителите на центровете по спешна медицинска помощ", заяви Красимир Митов

22.08.2024 | 11:46 Редактор: Толя Стоянова

Според синдикатите има безпрецедентен отказ на работодателите да сключат Колективен трудов договор за отрасъл "Здравеопазване", след като действието на последния изтече през април. 

"Това, че няма отраслов Колективен трудов договор, говори, че няма диалог. Виждаме, че когато държавата не функционира, проблемите се задълбочават. Основното е парите да бъдат подсигурени и тогава вече да подпишем Колективния трудов договор, за да въведем справедливост. При положение, че няма пари в системата, какъвто и Колективен трудов договор да подпишем, ще бъде само едно пожелание. Подписахме Отрасловия договор, но парите ги няма", каза председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов в предаването "България сутрин".

По думите му с "помощта на държавата" и работодателите масово се експлоатират българските трудещи се. Той отбеляза, че в ЦСМП - Благоевград хората работят не по 12 часа, както е по закон, а по 24 часа. 

"Държавата да не си затваря очите. Тя много добре знае как се работи по 24 часа незаконно. Искаме да спазват българското трудово законодателство. Това е роля на Инспекция по труда", уточни председателят на синдикат "Защита" пред Bulgaria ON AIR.

Кризата в здравеопазването се задълбочава

Митов е на мнение, че има преднамерени действия срещу самата синдикална организация.

"Започват да се притесняват, че в определени болници синдикалната организация има по-сериозно влияние и има някакъв заговор да ни елиминират и да спрат развитието на синдиката. Явно не сме удобни. Защо когато можеш да крадеш, да си пишеш, колкото искаш извънреден труд, да злоупотребяваш със закона, вместо 12 часа - да работиш 24, и след това да наказваш хората - това е в полза на работодателите - да могат да лъжат държавата, че всичко е наред. Не е наред. Непрекъснато се извършват проверки", коментира той.

По думите му над 50% от работещите в здравеопазването са в пенсионна възраст. Митов прогнозира, че със всяка година кризата ще се задълбочава.

"Смяната на министри създава голям проблем. Започваме нещо, след това не го довършваме. В мизерия и дупки са служителите на центровете по спешна медицинска помощ. Хората не могат физически да издържат да работят на няколко места. Нищо чудно есента да има нови протести", посочи Митов.

Гледайте целия разговор във видеото.