България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Възрастните трудно работят с младите на едно място, поколението Z търси промяна

"България има по-висока смъртност и по-ниска раждаемост от страните в Европа", каза Томчо Томев

22.08.2024 | 11:03 Редактор: Искра Ангелова

Всеки втори работещ ще е над 55 г. след 20 години, ако продължи застаряването сред заетите у нас. За период от пет години броят на заетите е намалял средно с около 16 на сто, сочи проучване на БСК.

"За съжаление, не можем да преборим тази тенденция, тъй като застаряването е характерно за цяла Европа. България обаче се отличава от другите страни, защото има по-висока смъртност и по-ниска раждаемост. Можем да търсим резерви и е много важно да съумеем да управляваме различията между всички тези възрастови групи и поколения на пазара на труда. Четири поколения се срещат на работното място", каза директорът на Национален център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че на някои работни места различните поколения намират общ език и създават добър екип.

Недостигът на кадри

"Но преобладаващата част има конфликти, които възникват на възрастова основа. Много сериозен е проблемът със стереотипите, нагласите към възрастта и много често трудно намират език, и трудно постигат взаимодействие. Другият проблем е, че повече от 70% от мениджърите не притежават културата да управляват мултигенерационни екипи - екипи с възрастово многообразие", допълни Томев за Bulgaria ON AIR.

По думите му най-големият проблем е с недостига на кадри и недостига на умения.

"Има проблеми, свързани с мотивацията, отношенията към собственото обучение, много малко хора искат да се усъвършенстват. Това се наблюдава при всички поколения. Но не е вярно, че по-възрастните не могат и не искат да учат. Това е мит. Те учат по друг начин. При младите хора се наблюдава тенденция, че не предпочитат продължителното обучение. Повече търсят възможност да придобиване на сертификати. Българинът смята, че веднъж придобил някаква квалификация или образование, му е за цял живот, а това не е така", подчерта директорът на НЦОК.

Възрастното поколение и технологиите

Томев добави, че по-възрастните хора се опитват да комуникират с по-младото поколение, но им пречи това, че не разбират ценностите на поколението Z и Y.

"Те имат своето разбиране за трудов морал, как се успява в живота - стъпка по стъпка. А това е основа за проблеми. Що се отнася за промяната към новите технологии, също съществуват различия. Възрастното поколение разглежда технологиите от гледна точка на ползите за производителността. За младите хора технологиите са връзка, комуникация, те пренасят личността си в образи в социалните мрежи. Държат да работят във фирми и среда, в която има добри технологии. Младите винаги търсят промяна и искат нещо ново", поясни гостът.

Оказва се, че около 20% от младите не искат да работят заради богати родители.

"Останалите живеят в бедност, живеят в изолирани региони, където няма социална среда. Живеят в семейства, където няма отношение към труда. Поколения са безработни, предимно са жени, които имат ангажимент към деца и семейство", коментира Томчо Томев.

При мебелната индустрия се наблюдава най-голямо текучество на кадри.

Гледайте целия разговор във видеото.