fallback

Хора на ГЕРБ ли са лицата в "домовата книга" и защо е толкова важен постът в МВР?

Проф. Николай Найденов и доц. Николай Димитров разкриват вероятните възможности за кабиент

22.08.2024 | 10:10 Автор: Беатрис Младжова

Всички лица, които са в така наречената "домова книга", са избирани по време на управлението на ГЕРБ. Избират се хора, които са минали този тип селекция на тази партия. Когато всички тези хора са зависими от един и същи политически център, няма проблем този политически център да направи избора вместо президента и да подшушне на хората, които да откажат. Когато се направи тази промяна, за да се ограничи списъкът от лица, от които може да избира президентът, не е толкова лоша, но трябва да се регулират лицата", заяви политологът проф. Николай Найденов в "България сутрин".

Рая Назарян няма основание да не иска да стане служебен министър-председател, категоричен е доц. Николай Димитров.

"Странно е поведението на Рая Назарян в тази ситуация, защото при нея беше много ясно това, че тя конкретно ще бъде избрана за председател на Народното събрание, за да може да стане и временен министър-председател. Тя беше единствената в "домовата книга", която влезе на позицията с ясното съзнание, че може да се наложи да е служебен министър-председател. Но тя е категорична, че не иска и това е странно от нейна страна. Тя няма основание да не иска. Друго странно в този списък е защо може да бъде заместникът на омбудсмана, на председателя на Сметната палата, подуправителите на БНБ, а не може да бъдат кандидати заместниците на председателя на НС", допълни социалният психолог пред Bulgaria ON AIR.

Трябва да настъпят фундаментални промени в системата

По думите на проф. Найденов МВР може превантивно да действа така, че да не се инициират схеми за купуване на гласове.

"Това потвърждава моята теза, защото ако ако вземеш другите зам.-председатели на НС, позволяваш на други партии да се включат в служебното правителство, което вероятно е нежелано. От доста време се обсъжда смяната на Стоянов, което означава, че има време да се подготви негов достоен заместник.  Самият вътрешен министър и интерпретатори, свързани с ГЕРБ, твърдяха, че по този начин Кирил Петков и ПП-ДБ искат да купуват гласове. Ако те искаха да купуват гласове, щяха да настояват за определен човек, а те казват да се смени с друг. Има няколко разделителни линии, които раздробяват политическото пространство. С разговори въпросът няма да се разреши. Трябва да настъпят фундаментални промени. Мафиотските кръгове започнаха да се настъпват по ходилата, няма пространство", поясни политологът.

Според доц. Димитров за да работи системата правилно, е важно кой ще е главен секретар на МВР, защото той е професионалистът.

"Министърът на вътрешните работи съвсем не е толкова важен за изборния процес, колкото ние си мислим. Ние се фокусирахме върху него, защото и политиците го направиха. Вътрешният министър е политическото лице. Този, който трябва да разбира, е главният секретар на МВР. Ако Горица Кожарева искаше, можеше на принципа на Главчев да стане министър-председател и министър на вътрешните работи. Това нямаше да бъде кой знае колко лош вариант. Министърът е политическото лице, което трябва да свързва полицията с Министерския съвет. Някои от политическите формации, които в момента са актуални в политическия ни живот, в следващия парламент няма да ги има, а някои ще са с далеч по-ниски резултати. При една такава гангстерска война винаги ще има победител. Самите политически формации не са ангажирани в това да предизвикат по-голяма активност на изборите", посочи социалният психолог.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback