fallback

Септември започва с валежи - ще бъде ли подходящо за море в края на месеца?

Според синоптика Петър Янков през втората десетдневка на месеца времето ще бъде по-динамично

22.08.2024 | 10:40 Автор: Толя Стоянова

През следващите дни времето ще се задържи сравнително топло. Температурите ще бъдат между 33-37 градуса. Превалявания ще има днес, в петък и в събота в планините. В неделя ще се увеличи облачността по Черноморието. Очакват се слаби превалявания в следобедните часове на юг от Бургас. Процесите са много динамични. Това прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Петър Янков в придаването "България сутрин".

"Първата половина на следващата седмица ще има много облаци по Черноморието. Прогнозите са за повече валежи с понижение на температурите. В Западна България и в Северозападна България валежите ще бъдат по-малко. Валежите ще допринесат за подобряване на положението със запасите на питейна вода", отбеляза Янков.

Какво време ни очаква през септември?

По думите му септември ще започне с динамично време. Между 1-5 септември се очакват чести валежи с понижение на температурите. Повече ще бъдат валежите по Черноморието. От 6 до 10 септември се очаква по-стабилно време с повече слънце и температури до 32 градуса, по Черноморието до 26 градуса. Първите 10 дни от септември ще бъдат подходящи за почивка по нашето Черноморие. През втората десетдневка на месеца времето ще бъде по-динамично с понижение на температурите и чести валежи. Третата десетдневка ще се стабилизира с много слънце и с температури между 23-29 градуса.

"Доближаваме се до топлите лета през 2012 г. и 2007 г., когато се отбелязваха рекорди. Характерно е продължителното горещо време с температури над 33 градуса. При по-голяма относителна влажност, каквато е в Чикаго, температури от 33 градуса са много неприятни. Повишената влажност, в близост до езера, предизвиква неприятни усещания, докато на места, където относителната влажност е по-ниска, тези температури се приемат по-нормално", уточни Янков.

Той обясни, че вследствие на развитието на климата, за нашите географски ширини са характерни опасните явления като продължителни засушавания и обезводняване на районите.

"Чувствително се повишават дните с температури над 33 градуса. Това се отразява и върху водните запаси. Засилват се проливните дъждове, но те не са продуктивни. Не пълнят водоемите. Имат т. нар. петнист характер. Създават проблеми на отделни райони", добави синоптикът.

Температурите в събота и неделя на 2 500 метра височина ще бъдат между 10-14 градуса, на 1 500 метра - между 22-23 градуса. В събота ще бъде почти без валежи. В неделя значителната облачност ще създава проблеми по отношение на видимостта.

В неделя се очакват краткотрайни превалявания в Северна Гърция. Температурите ще бъдат между 33-37 градуса.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback