fallback

Кампания цели да прекрати жестока практика при новородените теленца

Петицията е най-лесният начин да се включим в инициативата, казват Елиа Тилева и Ева Георгиева

21.08.2024 | 12:02 Автор: Деси Николова

Кампанията за живот без решетки обедини популярни личности от театъра, киното и музиката в България, за да привлече внимание към жестоката практика на отглеждане на теленца в индустриални ферми.

В големите индустриални ферми за мляко, практиката новородените телета да бъдат отделени от майките си веднага след раждането и затворени в тесни клетки, е широко разпространена.

"Тази клетка е дълга, колкото дължината на теленцето, широка е колкото височината му. Можем да си представим, че това новородено животно едва може да се обърне в клетката. Не може да се движи свободно, не може да си общува с другите теленца, нито пък с майка си. Това е истински кошмар за едно новородено животно, което прекарва първите си месеци живот между метални решетки", коментира активистът от "Невидими животни" Елиа Тилева пред "България сутрин".

Кампанията има за цел да прекрати тази жестока практика и да премине към групово отглеждане на телета, което е препоръчано от Европейския орган по безопасност на храните. Груповото отглеждане предоставя повече пространство за движение и възможност за социално взаимодействие между животните, което значително подобрява тяхното благосъстояние.

"Петицията е всъщност най-лесното, което всеки може да направи, да даде своя глас през интернет. Радвам се, че съм стигнала дотук да имам такава огромна аудитория, да можем да достигнем до максимален брой хора, защото най лесното, което могат да направят, е просто да се подпишат и с това ние да се обединим, да станем още по-голяма общност и да направим нещо добро", каза пред Bulgaria ON AIR певицата Ева Георгиева, която е едно от лицата на инициативата.

Според скорошни социологически проучвания, 82% от българите подкрепят идеята за по-хуманно отношение към животните във фермите. Кампанията вече е събрала над 10 000 подписа само за едно денонощие, което показва огромната обществена подкрепа за промяна.

Кампанията ще продължи със събиране на подписи и внасяне на петицията в парламента и Министерството на земеделието. Организаторите вярват, че обществената подкрепа ще се увеличава и ще доведе до реални промени в законодателството и практиките на отглеждане на животни в България.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback