fallback

Ремонтират още студентски общежития, но токът в тях е скъп

"Студентите ще имат 240 часа практика по тяхно желание", каза Ангел Стойков

21.08.2024 | 10:56 Автор: Искра Ангелова

В процес е публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми и получават възнаграждение за практиката си.

"В средното образование от доста години насам забелязваме дуална форма на обучение. Това, което обсъждаме, е въвеждане под някаква форма на дуално обучение и във висшето образование. В постановлението на Министерския съвет, което сега е дадено за публично обсъждане, са заложени някои основни цифри. Като разходите, които ще бъдат заложени за дуална форма на обучение, са 922 лв.", каза председателят на Националното представителство на студентските съвети Ангел Стойков в студиото "България сутрин".

По думите му е увеличена таксата както за студентските практики, така и за дуалната форма на обучение.

Бизнес и ВУЗ-ове ръка за ръка

"Студентите ще имат 240 часа студентска практика по тяхно желание, а 400 часа дуална форма на обучение. Тук обаче има обаче едно "но" - какво ще се случи накрая и какви резултати ще бъдат пожънати в това. За мен всъщност това е най-важното - колко студенти ще имат възможност да се  реализират там, където са започнали, а не просто едни студенти, които са отбелязани в тази форма", допълни Стойков за Bulgaria ON AIR.

Според него са изчистени спорни моменти в средното образование и сега започва на чисто да се прави във висшето образование.

"Всички знаем колко е близка тази роля на университетите, кампаниите, които са дори част от преподавателския съвет. Редица бизнес личности са гост лектори в редица университети, което показва колко е близка връзката. А това, което се случва, е, че голяма част от студентите работят - дали по своята специалност или не - просто е факт", поясни гостът.

IT секторът се развива бурно и има нужда от кадри

Той подчерта, че за него е важно точно колко студенти ще се реализират в края на програмата.

"Забелязват се редица добри меморандуми, които се включват между университетите и бизнеса за точна и ясна профилирана специалност, която е нужна на бизнеса. Има нужда от финансисти, счетоводители, икономисти, медици, IT секторът се развива бурно и постоянно има нужда от нови кадри. Забелязва се внос от трети страни за IT сектора", коментира председателят на Националното представителство на студентските съвети.

Ангел Стойков припомни, че в момента размерът на максималната стипендия е 200 лв., а минималният - 120 лв.

"В България има малко над 150 студентски общежития, като на повечето от тях не им беше правен ремонт от тяхното създаване. Програма от 2017 година успя да реновира част от тях. В новата програма влизат малко над 30 студентски блока и след като тя приключи, можем да кажем, че малко над половината студентски общежития ще имат поносими условия за живот. И тук е редно да повдигнем въпроса, че електроенергията в общежитията е скъпа. В различните университети по различен начин се формира наемът", коментира той, като добави, че в момента тръгва кампания за компенсации за висшите училища, свързана със сметките за електроенергия.

От думите му става ясно, че първо ВУЗ-овете трябва да кандидатстват за нея.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback