България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се докарахме до политическа, институционална и конституционна криза?

Според Милен Любенов и Елена Дариева препъникамъкът е намирането на мнозинство

21.08.2024 | 10:33 Редактор: Толя Стоянова

След като от ГЕРБ поискаха вътрешният министър Калин Стоянов да бъде освободен от поста си, последваха политически реакции. Започва и поредният опит за съставяне на служебно правителство след отказа от страна на президента Румен Радев да назначи кабинета, подреден от Горица Грънчарова-Кожарева.

"Съмнително е, че днес ще получим отговор на това как ще излезем от политическата криза. България попадна в поредната политическа буря. Оказва се, че политическият елит не е в състояние да излъчи служебен кабинет. Към политическата и институционалната криза вече се наслагва и конституционната криза", коментира социологът Елена Дариева в предаването "България сутрин".

Политологът Милен Любенов подчерта, че изборите не могат да бъдат отлагани. Според него, ако се стигне до това - президентът да забави провеждането на изборите, може да бъде обвинен в нарушение на Конституцията. Любенов и Дариева са на мнение, че препъникамъкът е намирането на мнозинство.

"Политическите партии не могат да се договорят около кандидатурите. Двама души са заявили готовност да поемат поста на служебен премиер - Димитър Главчев и Петър Чобанов. До петък ще има излъчен нов кандидат за министър-председател", прогнозира Любенов пред Bulgaria ON AIR

МВР трябва да гарантира честни и прозрачни избори

Дариева уточни, че най-важната функцията на МВР е да гарантира честни и прозрачни избори.

"Трябва да се предотврати купуването на гласове и хората да видят реални действия. Има избирателни секции, в които резултатите и начинът, по който се гласува, пораждат много въпросителни. Около фигурата на Калин Стоянов се натрупа прекалено много напрежение. Той получи от страна на Делян Пеевски покана да оглави листа в неговата партия. Проблемът не се разрешава, той само се заобикаля", заяви Дариева.

По думите на Любенов основният проблем на МВР е политизацията.

"Калин Стоянов получи оферта за кариерно развитие в политиката. Начело на МВР трябва да стоят политици, които ясно да показват кой носи политическата отговорност, за да не се стига дотам - служители на МВР да протестират. Горица Кожарева показа, че не е подготвена политически", подчерта Любенов.

На въпрос готви ли се за активно влизане в политика президентът Радев, Дариева отговори, че за такъв политически проект отдавна се говори, но няма време за регистрация на нова политическа партия. Според нея Радев няма намерение да напуска поста си на президент на този етап. 

Гледайте целия разговор във видеото.