fallback

129 години от началото на туристическото движение в България

Тридневните чествания ще започнат на 23 август, уточниха Васил Николов и Кристиян Пенчев

20.08.2024 | 11:51 Автор: Деси Николова

Три дни ще продължат честванията по повод началото на туристическото движение в България. То е поставено от Алеко Константинов на 25 август 1895 г.

"Това, което ще направим тази година, все пак са 129 години от създаването на това туристическо движение, е нещо като генерална репетиция за 130-годишнината догодина. Стартираме още в петък. Традиционно правим тази програма винаги в петък преди честването поднасяме цветя на морената при Народния театър, където има изпълнения на туристически хорове. Оттогава стартират тридневните тържества. Официален старт на тържествата ще дадем на следващия ден, в събота, в 17:00 на сцената при хижа "Планинарска песен", каза Васил Николов от Българския туристически съюз (БТС) в ефира на "България сутрин".

Тридневните чествания ще започнат на 23 август (петък) и ще продължат до 25 август (неделя).

"Първото организирано туристическо изкачване е поставено от Алеко Константинов. Той пуска едно пламенно съобщение, където призовава всички желаещи да излязат от града, да почувстват планината. Тогава 300 ентусиасти тръгват през нощта, за да могат сутринта да се изкачат на Черни връх", поясни Кристиян Пенчев от БТС за Bulgaria ON AIR.

Интересен факт е, че това съобщение на Алеко Константинов може да бъде прочетено на българската столевка.

Походите към Черни връх са с три различни маршрута и всеки от тях има своята специфика. Най-посещаваната пътека е от хижа "Алеко", откъдето изкачването ще започне в 9 часа. Маршрутът, който започва от местността Златните мостове, ще бележи своя старт в 8 часа, а за най-трудния маршрут - този от село Железница, началото на прехода ще бъде в 7 часа.

Очаква се на събитието да се съберат между 2 000 и 3 000 души, включително деца и възрастни.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback