България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма ваксина или лекарство за новия вирус Оропуче

"Заболяването все още не е толкова познато", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова

20.08.2024 | 11:39 Редактор: Вяра Димова

Новият опасен вирус Оропуче взе над 20 жертви в Европа. Сред симптомите на заразата са главоболие, гадене, повръщане и болки в мускулите и ставите. 

"Става въпрос за внесени случаи в Европа, т.е. хора, които са се заразили в други страни - в Бразилия и Куба най-вече. Оропуче е тропическо заболяване с екзотично име. Открит е в село с това име още през 1955 г. Въпреки че досега е имало повече от 30 огнища и повече от половин милиард случая, се оказва, че заболяването все още не е толкова познато", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Как се предава вирусът?

"Вирусът се предава от вектори, т.е. насекоми. Това са вид мушици, които се срещаt в Америка, но не и у нас. Заболяването е разпространено в Южна Америка, основно в близост до гористи райони. Наричат го вирус на ленивеца. По-различното е, че доста интензивно се развива това огнище. Вирусът показа, че може да се предава и в градски условия. Протича доброкачествено, въпреки че в 15% от случаите има данни и за кървене, възпаление на главния мозък", обясни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Може ли човек да се зарази от друг човек?

"Няма данни за предаване от човек на човек. Това е успокоително. Няма данни комарите тук да могат да го пренасят. Иначе няма ваксина или специфично лекарство. Това са едни много малки мушици и могат да минат през мрежите за комари, не всички репеленти им действат. Много рядко се стига до фатален край. Основният въпрос е кое доведе до неговата активност. От една страна това са климатичните промени, обезлесяването", заяви проф. Александрова.

По думите ѝ населението в ендемичните райони трябва да бъде добре запознато и да проследява разпространението на вируса.

Случаите на маймунска шарка се увеличават

"Маймунската шарка привлече сериозно вниманието на специалистите. Има два типа. Първият е този с по-висока смъртност. Вторият е с по-ниска. Прави впечатление силното засягане на децата. Ваксината срещу едра шарка защитавала и срещу маймунска шарка. Сега в отсъствието на едра шарка се разпространява маймунската шарка. Препоръките на СЗО са да бъдат ваксинирани хората в риск, хората, били в контакт с болни и хора, които пътуват в районите с огнища", каза още проф. Александрова.

Относно наближаващите есенни и зимни месеци, вирусологът напомни, че е добре рисковите групи хора да си поставят ваксина.

Гледайте целия разговор във видеото.