България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Превозвачите искат ресор "Транспорт" за българския еврокомисар

"България има ключово разположение на картата", подчерта Димитър Димитров

20.08.2024 | 11:06 Редактор: Деси Николова

България трябва да заяви категоричен интерес към ресор "Транспорт", а българският еврокомисар да направлява най-голямата секторна реформа в Европа. Това поискаха от Камарата на превозвачите у нас.

"Всеки говори за Зелената сделка, за декарбонизация, за превозни средства с нулеви въглеродни емисии, за цялостна трансформация на сектор "Транспорт" и някак това нещо остана на заден план, но това ще е нашата действителност след 2, 3 или 5 години. След 2 години се очаква да има одобрена схема за търговия с въглеродни емисии в сектор "Транспорт", а как това ще повлияе на всички? Оставете на нас като бизнес, ами на всеки един потребител. Нека не се лъжем, че е услуга, която прехвърля всичките допълнителни разходи към крайните потребители", заяви Димитър Димитров от Камарата на превозвачите в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че България, със своето стратегическо разположение, играе важна роля в изграждането и поддържането на ключови транспортни връзки между Източна Европа, Азия и останалата част от континента.

"България има ключово разположение на картата. Единият вариант са коридорите през Русия, които в момента са неизползваеми, заради войната в Украйна, и вторият вариант на юг, където България има много ключово местоположение и можем да извлечем много сериозни дивиденти", поясни Димитров за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че България закъснява в своите усилия да заяви интерес към ключовите позиции в Европейската комисия. Според него големите държави отдавна са определили своите кандидати и ресори, което оставя малко време на България да се ориентира и да вземе правилните решения.

По думите на госта страната ни трябва да предприеме категорични действия, за да се утвърди като важен играч в европейския транспортен сектор. Камарата на превозвачите е готова да съдейства на българските институции в този процес и подчертава, че страната ни има всички необходими предпоставки да поеме водеща роля в транспортната политика на Европейския съюз.

Гледайте целия разговор във видеото.