fallback

Политолози: Румен Радев демонстрира сила и не може да бъде ограничаван

На предстоящите избори активността няма да е висока, казаха доц. Татяна Буруджиева и Теодор Славов

20.08.2024 | 10:53 Автор: Вяра Димова

Президентът Румен Радев ни демонстрира сила, натривайки носа на парламента в няколко посоки, включително и с това какво представляват конституционните промени. Този път президентът реши да е в активната роля - той да накара хората да изберат, а тези, които са за него, трябва да застанат срещу другите, коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в "България сутрин".

Има ли "битка" между Румен Радев и партиите?

"Тази битка не е секнала. Президентът от първия си мандат намира повод да критикува политическите партии. Поддържа надежда в избирателите, че той ще излезе и ще покаже какво означава да се прави политика, но не го прави. На поредната сцена на дълъг политически спектакъл сме", посочи Буруджиева.

Румен Радев не е излизал от активната политика, подчерта пред Bulgaria ON AIR политологът Теодор Славов.

"Калин Стоянов е компрометиран човек, не стои добре нито в редовен, нито в служебен кабинет. Радев ясно показа, че зае анти-Пеевски позиция", анализира той.

Аргументите на Горица Грънчарова пред Радев

"Не разбирам аргументите на президента. Ако си спомним изтеклите записи, войната между институции и политически партии, натискът в МВР - защо никой не попита кой назначи главния секретар и с какви връзки този министър назначи онзи главен секретар с пуделите. Създаването на фалшиви връзки е пропаганда", смята доц. Буруджиева.

Според нея държавният глава е знаел за списъка на служебния кабинет, преди той да бъде официално разкрит.

Оказван ли е натиск върху избора на министри?

"Когато става въпрос за престъпления, този натиск или трябва да е съпроводен със заплаха, или да има някакви облаги. Тя е трябвало да сигнализира в момента, в който това се е случило. Ако кабинетът беше минал, тя нямаше да се оплаква от натиск. Радев се опитва да покаже несъстоятелността на конституционните промени. Той показва, че не може да бъде ограничаван. Ограничение върху служебните кабинети трябваше да има", настоя Славов.

Президентът е наясно, че не могат да се случат мнозинство, изтъкна доц. Буруджиева: "Много добре знае в каква ситуация поставя България, без да ни даде сериозни аргументи".

Политолозите прогнозираха по-ниска избирателна активност на предстоящите избори, като апелираха до 15 септември да се намери решение на ситуацията

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback