fallback

Д-р Орлин Колев: Румен Радев наруши Конституцията при належащи предсрочни избори

Президентът не може да нарежда на Народното събрание, заяви преподавателят по конституционно право

20.08.2024 | 10:02 Автор: Тодор Петров

След като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство на Горица Грънчарова-Кожарева, не е ясна датата на следващите предсрочни избори. Със сигурност те няма да са на 20 октомври, както наскоро обяви държавният глава.

Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев постави въпроса дали решението на президента отговаря на Конституцията.

"Президентът не е орган, на който може да му се предоставя волята на когото и да било, и той да я заверява. Той не е нотариус, който заверява чужда воля. Другият момент е, че има ограничен списък на служебните премиери и намесата на президента по отношение на персоналния състав на служебния кабинет. По предложение на служебния премиер президентът издава указа за назначаване на служебно правителство", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му възможно е президентът да откаже да подпише указа за кабинет при определени обстоятелства - ако предложената фигура за служебен министър е компрометирана и застрашава суверенитета, териториалната цялост, разпалва етническа вражда... 

Президентът Румен Радев зае страна

"За Калин Стоянов не сме свидетели на подобни обстоятелства. Тук президентът надхвърля своите правомощия. Калин Стоянов не е компрометирана фигура, ползва се с подкрепата на професионалната общност. Когато президентът заеме позиция и каже: "При този министър имаме съмнение, че не се провеждат честни парламентарни избори", тогава да сложим друг, който тези ще харесат, а другите ще го харесат ли?! Президентът зае страна и раздвои още повече поляризираното общество. Тук президентът наруши Конституцията - зае страна, не е балансиращ фактор", заяви д-р Колев в "България сутрин".

Даването на допълнително време на Грънчарова за ново име за вътрешен министър преподавателят по конституционно право отдава на генералското в Румен Радев.

"Президентът не може да нарежда на НС да прави каквото и да било. Следва да се съобрази с даденостите към момента. Топката в сегашната ситуация е единствено и само в президента. Парламентът е изчерпан и е абсурдно да гласува важни промени в Конституцията. Различните варианти отнемат много време. Нямаме време", изтъкна д-р Колев.

Има изход от ситуацията

"Избори. Ако имаме ново служебно правителство - добре дошло. Ако нямаме, задължително трябва да има избори. Винаги могат да се правят опити за образуване на служебно правителство. Чуха се гласове, че изборите може да се отложат безконечно. Няма такова нещо. Апелирам към президента да издаде указ, с който да насрочи парламентарни избори. Изборите са належащи", настоя гостът.

Според д-р Орлин Колев в момента не сме в конституционна криза.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback