България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"България Денс Арт Фестивал" на 24 и 25 август в Правец обещава много емоции

Организаторът Добрина Паричкова и състезателите Далия Димитрова и Николай Джуров разкриват подробности

19.08.2024 | 12:08 Редактор: Беатрис Младжова

На 24 и 25 август Правец ще бъде домакин на международния фестивал по спортни танци "България Денс Арт Фестивал". Участие ще вземат представители от Гърция, Македония, Сърбия и България. 

"Този фестивал го правя абсолютно отворен за всички състезатели и любители на спортните танци. Беше голямо предизвикателство, защото го организирам сама заедно с моето семейство, които са винаги до мен. С Алесия Пекия направих бърз телефонен разговор и тя с най-голямо удоволствие пожела да ме подкрепи. Тя е уникална дама, която е европейска и световна шампионка. Освен че ще представи лекция, се съгласи и да се състезава", сподели организаторът на събитието Добрина Паричкова в "България сутрин".

Състезателите придобиват най-различни качества чрез спортните танци.

"Като двойка се занимаваме 2 години, а индивидуално аз се занимавам от 15 години. Най-важното качество, което е в мен благодарение на спортните танци е възпитанието, упоритостта", посочи танцьорът Далия Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Според организатора на събитието децата в първи клас са на идеалната възраст да започнат.

"При мен са идвали деца на по 3-4 години. За мен хубавата възраст, на която искат да бъдат състезатели, е след 5 години и половина - като почнат първи клас. Навлизат вече и групи с по-малки състезатели. Зависи от децата", допълни Паричкова.

За Николай Джуров дисциплината и увереността са сред основните качества, които се придобиват чрез танците.

"Аз се занимавам от 16 години, започнал съм в първи клас. Бях спрял, бях почнал, но се върнах и откакто сме двойка сме и на дансинга състезателно. Важни качества са дисциплината, увереността, начинът, по който си изразяваш емоцията. От най-трудните танци е самбата заради ритъма", каза танцьорът.

По думите на Паричкова най-трудното за танцьорите е да успяват да бъдат търпеливи и да си чакат звездния миг. 

"Танците по принцип, ако си започнал да се занимаваш по-рано, идва момент, в който узряваш и вече не е толкова трудно. Всеки в последно време бърза, иска да е първи, иска да е на стълбичката и много бързо да му се получават нещата, но това е трудно. Най-важното, което дава треньорът, е да покаже, че се интересува от тях и когато всичко е взаимно, нещата се получават", категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видеото.