fallback

Колекторските компании ще се свързват директно с длъжниците

По този начин ние ще разберем по датата дали не е с изтекла давност събирането, каза Пейо Майорски

19.08.2024 | 11:42 Автор: Беатрис Младжова

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене законопроект, който цели да пази длъжниците от произвола на дружествата за събиране на задълженията. С него се въвежда лицензионен режим за колекторските фирми. 

"Ако мине и на второ четене и бъде приет този закон, ще има ефект. Новото е, че самите колекторски компании ще минат по лицензионен режим, който ако нарушат, би могъл да им бъде отнет или ще търпят големи санкции. В този законопроект, който мина на първо четене, БНБ ще издава правомощията на тези компании. Това е хубавото на този законопроект - една част от колекторските компании са регистрирани в БНБ, но има друга част, които са просто юридически лица, изпълняващи тази дейност. Така ще можем да отсеем нелоялните от лоялните", заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в "България сутрин".

Много от колекторските компании са нарушавали правилата

Според него все още не се знае какъв ще е размерът на глобите.

"Ще можем да проверяваме компаниите в регистъра на БНБ. Те са длъжни да дават мониторинг, по който ние да следим дали са регистрирани или не. Комуникацията няма да бъде променена под никаква форма. Просто много от компаниите си позволяват да нарушават това правило, защото няма кой да ги следи и няма никакъв регистър на тези компании. Сега с този законопроект ще избегнем това нещо, защото ако не спазвате правилата, ще има наложени глоби. Колекторските фирми освен комуникацията, фирмите ще бъдат длъжни да уведомят за главницата и цялото задължение. Вие ще имате пълна информация и те ще се свързват директно с вас, а не с кол центрове", допълни Майорски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му голяма част от задълженията, които се прибират, са с изтекла давност

"В повечето пъти се оказва, че хората не живеят на определените адреси и просто се разлепва една бележка. Сега ще се случва директна комуникация със задлъжнялото лице или по имейл, по телефона. Тези бележки не би следвало повече да бъдат ползвани. Ще трябва да намерят начин да се свържат пряко с длъжника. По този начин ние ще разберем по датата, от която е събирането, дали не е с изтекла давност", коментира гостът.

Налагат се едни рестрикции, които трябва да бъдат спазвани, категоричен е Майорски.

"Комисията за защита на потребителите и БНБ ще следят за сигнали на потребителите. Трябва да ни бъде дадена опция като потребители да имаме пряка връзка или поне линия за оплакване какво се случва. Тези асоциации работят с етичен кодекс. Никой не ги задължава да го изпълняват", поясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback