България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво включват профилактичните прегледи и защо не ходим редовно на такива?

"Превенцията означава да изпреварваме събитията", каза д-р Мирослав Спасов

19.08.2024 | 11:49 Редактор: Деси Николова

Профилактичните прегледи са от ключово значение, особено за възрастните над 18 години.

"В медицината има четири основни течения - превенция на заболяванията, профилактиката, лечебно-диагностичната дейност и хоспитализацията. Какво означава превенцията? Това означава да изпреварваме събитията", каза общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов в "България сутрин".

Какво покрива Здравната каса?

По думите му Здравната каса осигурява редица услуги за профилактични прегледи, които са важни за ранната диагностика и превенция на заболявания. Тези прегледи са част от профилактичната програма и са предназначени да помогнат на хората да поддържат добро здраве и да предотвратят сериозни заболявания.

В летните месеци, когато много хора са на почивка, проблемът с профилактичните прегледи може да бъде подценен. Според д-р Спасов, важно е пациентите да осъзнаят, че здравето е тяхна отговорност. От министерството и Здравната каса са направили всичко възможно за организиране на тези прегледи, но в крайна сметка, всеки човек трябва активно да се ангажира с грижата за собственото си здраве.

Общопрактикуващите лекари прилагат различни методи за напомняне на пациентите, че е време за профилактичен преглед. Тези методи могат да включват покани, известия чрез софтуерни системи, или дори надписи на вратите на практиките.

Какво включва профилактиката?

Профилактиката има за цел да предотврати развитието на заболявания чрез ранна диагностика и интервенция. Тя включва редица мерки, които са насочени към откриване на потенциални здравословни проблеми, преди те да са се развили в сериозни състояния. Профилактиката е важна не само за предотвратяване на заболявания, но и за намаляване на риска от усложнения при вече съществуващи състояния.

"Към профилактиката се отнасят и детските консултации. Всяко едно новородено до едногодишна възраст, всяка една майка трябва веднъж месечно да го води при общопрактикуващия лекар за консултация. Децата от 1 до 2 години трябва да минават всяко тримесечие, децата от 2 до 7 години трябва да минават всяко шестмесечие, а от 7 до 18-годишна възраст - един път годишно", поясни д-р Спасов за Bulgaria ON AIR.

Какви са предизвикателствата?

Въпреки усилията на лекарите, пациентите често се притесняват от това, което може да бъде открито при прегледа. Страхът от диагноза или нежелание да се признае наличието на здравословен проблем може да бъде основна пречка. Лекарите съветват пациентите да не отлагат посещенията, а да се възползват от профилактичните прегледи, за да могат да получат необходимите съвети и указания за здравословен начин на живот.

Гледайте целия разговор във видеото.