fallback

Изкривеният ни пазар не позволява поевтиняване на храните

Защо внасяме домати? Доц. Огнян Боюклиев посочи причините

19.08.2024 | 10:47 Автор: Тодор Петров

Производителите в селското стопанство свалят цените, но това не се отразява не цените в магазините, където храните продължават да поскъпват, показват данни на НСИ. 

"Тези дефекти не са само български. В България пазарът е още по-изкривен. Данните ни показват, че 15% от парите отиват към земеделския производител. Останалото са данъци, преработватели, изключително голям внос на храни. Франция внася такива неща, каквито не може да си произведе сама. На Олимпиадата спортистите наблягаха на местна храна. Това правиха и ресторантите, които хранеха спортистите. Ние внасяме домати", коментира икономистът от БАН доц. Огнян Боюклиев в "България сутрин".

Лятото е времето на плодовете и зеленчуците, но горите горят

"Традиционно лятото по-малко внасяме. Учудващо е, че толкова пари влязоха в България от Европейския съюз (ЕС) по линия на програмата за развитие на селските райони. Половината от парите бяха за земеделие. Няма как без напояване да развивате зеленчукопроизводство. Сега внасяме от Португалия и правим въглероден отпечатък", каза още гостът на Bulgaria ON AIR  

"Утре войната свършва и Украйна става пълноправен член на ЕС. Значи ние трябва да пренасочим нашето земеделско производство. Сега квотите не се спазват по отношение на яйцата и пилешкото месо - виждаме увеличен внос. Вече не от Украйна, а от Румъния и Полша. Според мен това са преетикирани украински продукти. От една страна свалят цените, но тук говорим за качеството. Утре няма да имаме родно производство", предупреди доц. Боюклиев.

По думите му липсва национална политика по отношение на земеделското производство.

"Цената на пшеницата пада, това удря по нашите производители, но въпреки това цената на хляба леко отива нагоре. Нито водата е поскъпнала драстично. Изчезнаха малките производители на хляб. Върнахме се към старите общински хлебозаводи. Качеството на хляба на пазара не ме задоволява", посочи икономистът.

Има понижение на цените на яйца и птичето месо

"Бялото саламурено сирене поскъпва леко, от друга страна кашкавалът поевтинява. Кравето мляко на 40% го внасяме. Изгониха от поляните земеделците, които произвеждаха в планината. Полската ябълка се намества на нашия пазар заради компенсациите, които ги няма за нашите земеделски производители", заяви доц. Огнян Боюклиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback