fallback

Българското земеделие е в колапс

В различните сектори проблемите са доста, каза председателят на аграрната камара Костадин Костадинов

19.08.2024 | 10:40 Автор: Беатрис Младжова

Парите по втория транш по т.нар. "украинска помощ" за земеделските производители ще бъдат осигурени, стана ясно след среща на министъра на земеделието и храните Георги Тахов с представители на браншови организации. 

"Февруари разписахме споразумение с правителството за получаване на първи транш и евентуално втори по украинската помощ. Надявахме се да има актуализация на бюджета юни месец или в края на юли, но това не се случи. С редицата срещи с министъра на земеделието Георги Тахов и министъра на финансите Людмила Петкова стигнахме до извода, че тези средства ще се намерят и ще бъдат осигурени по споразумението", заяви председателят на аграрната камара Костадин Костадинов в "България сутрин".

По думите му помощта е така конфигурирана, че има таван на държавните помощи.

"Срокът е 30 септември тази година, като средствата, които ще се получат, са определени нормативно, които бяха предната година. По различните сектори има ставки, които са за животновъдство, овощарство, за зърнопроизводство и трябва да се спазват. При направения анализ средствата ще бъдат достатъчни, като разбрахме, че в момента Министерството на земеделието извършва проверки, анализира предния период на плащане. Разликата е, че ще има хора, които ще достигнат тавана на тези средства и няма да ги получат", допълни Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

Според председателя на Аграрната камара българското земеделие в момента е в колапс.

"Миналата година беше много тежка по отношение на вноса на слънчоглед и други продукти. Да не говорим за мед и малини. В момента последиците от войната в Украйна са косвени и некосвени. Заедно с последиците от Украйна нещата изобщо не са добре. Миналата и по-миналата година по наше искане България представи пред Европейския съюз възможности за ограничаване на този внос от Украйна в ЕС. Българското производство на 70-80% беше защитено", коментира гостът.

Има проблеми в различните сектори на земеделието

Търсят се варианти, за да се насърчи родното производство, категоричен е Костадинов.

"Пропуските са много. В различните сектори проблемите са доста. С приемането на определени нормативни документи, инициативи от наша страна за запазване на родното производство, на българското, се надяваме, че и това нещо ще се случи. Има проблеми в овощарството, в плодове и зеленчуци. Всичко това е един процес. Търсим варианти и възможности за работа със страната, с Министерството на земеделието и Министерството на финансите. Няма редовен парламент, който да приеме закони, правим всичко от днес за утре и се надявам на едно нормално правителство", обясни събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback