fallback

Политолози: Натискът срещу Горица Грънчарова е неизбежен

Доц. Светослав Жиков и Мила Мошелова отбелязаха грешките на посочената за служебен премиер

19.08.2024 | 10:31 Автор: Деси Николова

Посочената от президента Румен Радев за служебен премиер Горица Грънчарова представя състава на новия служебен кабинет пред държавния глава в 11 часа, а някои от министрите от кабинета "Главчев" вероятно ще останат на постовете си.

"Със сигурност, ако част от министрите от кабинета на Главчев останат, това ще се счита за някакъв вид приемственост. Последните няколко седмици виждаме ожесточени дебати и обвинения между партиите за зависимости, които минават през конкретни министри. Нормално е да има някаква форма на приемственост. Символното значение на кои министерства няма да видят промени откъм ръководствата си ще са ключови", коментира политологът Мила Мошелова в студиото на "България сутрин".

Най-актуалният въпрос е около позицията на вътрешния министър. Очакванията са този пост да бъде сменен, тъй като представянето на настоящия министър не е било оценено положително.

"Беше добре Грънчарова, която не е политическа фигура, да води тези преговори по-публично, да става ясно, да има някакъв дебат. Не е много нормално ние два часа преди визитата и обявяването на състава на кабинета да догаждаме кой ще бъде министър", заяви политическият анализатор доц. Светослав Живков за Bulgaria ON AIR.

Служебният кабинет по принцип трябва да бъде максимално неутрален и да запълва управленския дефицит до следващите избори, смята Мошелова. Въпреки формалното очакване за неутралност, политическият натиск е неизбежен, допълни политологът.

"Когато се търси състав на такъв кабинет, колкото и по презумпция той да трябва да е равно отдалечен от всички политически сили, донякъде това е невъзможно. В този смисъл казвам, че и натискът донякъде е неизбежен", каза още Мошелова.

В същото време, кампаниите и дебатите в парламента показват слабости в артикулирането на ясни послания и конкретни платформи за управление. По думите на доц. Живков партиите често прибягват до черен пиар, което изкривява публичния им имидж и затруднява идентифицирането на истинските им приоритети и политики.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback