fallback

Ако Успение Богородично стане официален празник, ще се ползва за почивка?

Който и да беше патриарх, щеше да подкрепи закона, забраняващ ЛГБТ пропагандата, каза д-р Благовест Върбаков

16.08.2024 | 12:10 Автор: Елеонора Танева

Патриарх Даниил призова Успение Богородично да стане официален празник у нас.

"В християнството образът на Божията майка стои изключително високо, православната църква почита много образа на жената, родила Спасителя Исус Христос. Това трябва да бъде предложено до Министерския съвет и да се прояви политическа воля и МС да вземе решение", заяви богословът д-р Благовест Върбаков в студиото на "България сутрин".

Българите ползват християнските празници, за да почиват

"Ще го направят, за да не работят хората, да почиват. В Гърция освен полиция, пожарна, лекари всичко е затворено. В Румъния е по същия начин, в Испания също. Защо не в България също да стане този ден официален, тъй като сме православна държава", добави д-р Върбаков.

По думите му често пъти религиозната принадлежност се използва като генератор за увеличаване на електорална подкрепа.

"Винаги съм се възпротивявал, че не може на откриване на политическа предизборна кампания свещенослужител да благославя за успех", посочи богословът.

В ефира на Bulgaria ON AIR той изрази мнението си, че скоро няма да избираме патриарх. А който и да е той - "не е свободен" да налага решения. 

Ролята и гласът на патриарха

"Патриархът даже няма право на гласуване да изразява особено мнение. По устав при равен на брой резултат неговият глас се удвоява, а при хипотеза на равенство какво става? Решението се взимат синодално. Той е изявител на решенията на Светия синод", уточни гостът. 

Д-р Върбаков каза също, че при който и да е патриарх, Българската православна църква би подкрепила закона, забраняващ ЛГБТ пропагандата.

А по отношение на изявите на дядо Даниил в страната, събеседникът посочи, че в тях няма лошо, стига да не "хранят егоцентрични патриотични чувства".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback