fallback

Започна изграждането на "Вила АутистикА", която ще бъде оазис за децата

Надявам се много скоро тези деца да бъдат приети, сподели Христина Бабалова

16.08.2024 | 11:31 Автор: Тодор Петров

Мисията по създаването на дневен център за хора с проблеми в развитието от всяка възраст и техните близки продължава. Започна изграждането на "Вила АутистикА".

"Лятото е най-удачното време да стартираме. Започнаха ремонтните дейности. Всички архитекти и инженери работиха безвъзмездно. Извървяхме дълъг път и вече дадохме старта. Благодарим на строителя, който се зае с тази задача. Това не е нещо, от което да се изкарат пари", каза в "България сутрин" Христина Бабалова от Сдружение "Аутизъм – образование, бъдеще и възможности".

Според нея е животозастрашаващо, ако не погледнем сериозно на терапевтиранто на тези деца, които след това стават възрастни. 

"След завършването на училище те нямат реализация. Ще имаме доста звена, където ще могат да се реализират. Първият етаж е за най-малките, вторият етаж е за учениците, третият и четвъртият са за младежите над 18 години, където ще има компютърни зали. На подпокривното пространство ще се правят много представления", обясни Бабалова за зрителите на Bulgaria ON AIR. 

"Платформата Подкрепи.бг работи безвъзмездно за нашата кауза. Доста време събирахме за покрива, за да не тече по долните етажи. Имаме 2-3 много големи дарителя, с които успяхме да достигнем сумата. Имаме нужда от ремонтни материали, врати за стаите. На последния си съвет Столичната община гласува целеви средства, с които да ни помогнат", каза още гостът. 

Надеждата на Христина Бабалова е следващата година около Великден "Вила АутистикА" да отвори врати.

"Незнанието поражда страха у хората. Надявам се много скоро тези деца да бъдат приети и да сме по-благосклонни към тях. Децата заслужават възможност да се развиват", изтъкна тя. 

Важността на спорта за децата с аутизъм

"Спортът е много важен за тези деца. На всеки етаж ще има спортна зала. Спортът трябва да бъде в ежедневието на нашите деца. В момента провеждаме хокей на трева, много е забавно и децата се чувстват много добре. 

В началото на септември ни предстои лагер на базата на НСА в Равда. Над 150 ще бъдат децата и родителите. На това място всички се чувстват много освободени и приети. Имаме много спорт", сподели Бабалова. 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback