България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Бацелова: Маймунската шарка протича тежко при децата и може да е смъртоносна

"Инкубационният период е между 5 и 21 дни", каза епидемиологът

16.08.2024 | 11:26 Редактор: Искра Ангелова

Първи случаи на маймунска шарка в Европа. Световната здравна организация обяви извънредна ситуация заради болестта. Повече от 14 хиляди са заразените през последните месеци, а над 500 вече са смъртните случаи.

"Винаги би могло да има място за притеснение, когато говорим за заболяване, което е заразно и лесно може да се разпространява. Засега знаем, че Mpox, който е предишният вариант, се разпространява от няколко  години. Но това, което се случва в Демократична Република Конго, показва, че един вирус, колкото има възможност да преминава от човек на човек, толкова той може да се променя и мутира, и да се адаптира към човешкия организъм", каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова за "България сутрин".

По думите ѝ това винаги крие рискове да стане по-смъртоносно.

Mpox в България

"Предимно се предава по полов път. Това заболяване започва първоначално при контакт между човек и заразени животни, като в Централна Африка и Западна Африка това са мишевидни гризачи и примати. Вече след това започва масовото разпространение от човек на човек, което означава близки контакти между тези хора. По данни на НЦЗПБ от началото на годината има един регистриран случай на mpox в България", добави д-р Бацелова в ефира Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че има два вида ваксини.

"Първите симптоми са висока температура. Инкубационният период е между 5 и 21 дни, като средно най-често е между 6 и 13 дни от контакта. Другият симптом са увеличените лимфни възли, има и характерен обрив, който на снимка всеки може да го види. Той се характеризира с това, че обикновено започва от ръцете, след това се разпространява по тялото", поясни епидемиологът.

Д-р Христиана Бацелова добави, че боледуването може да протече от 2 до 4 седмици.

"По-тежко протича при децата, младите хора и бременните жени. Хората, родени преди 1970 година, имат поставена ваксина срещу вариола, която създава кръстосан имунитет и срещу mpox. Заради това и при тях заболяването не би трябвало да протича тежко. СЗО заяви, че епидемичният взрив в Конго се явява международна опасност. По-добре да бъдем подготвени", коментира още тя.

Гледайте целия разговор във видеото.