България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Училищен директор за ЛГБТ промените: Няма такава пропаганда, каквато ни се забранява

Учителите ще си налагат автоцензура, заяви Асен Александров

16.08.2024 | 10:25 Редактор: Елеонора Танева

В София две паралелни демонстрации се обявиха "за" и "против" промените в Закона за предучилищното и училищното образование. А част от депутатите на "Величие" поискаха, всеки нарушил забраната на ЛГБТ "пропаганда" в новия закон, да бъде наказвана с глоби от 5000 до 10 000 лв. и лишаване от право да се упражнява професията за две години. 

"Критиката ни не е към самия закон, а за начина, по който се прилага. В училище и сега няма такава пропаганда, каквато ни се забранява, нормално е да се притесняваме какво точно не трябва да правим. Ще се наложи автоцензура, да се очаква, че всичко, което се случва, се случва само в училище е прехвърляне на отговорност", коментира директорът на 51-во столично училище "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров в ефира на "България сутрин".

Глоби само за учителите

Той изрази учудването си защо законът засяга само училищата, а не включва театрите, медиите. Във връзка с предложените санкции за учители от 5 000 до 10 000 лв. директорът посочи, че това половингодишна учителска заплата.

"Едва ли ще се стигне до това, учителите са много консервативни, ще си наложат автоцензура. Не е описано учениците подлежат ли на санкции, ако те пропагандират, те са най-силните пропагандатори", добави Александров.

Кой решава дали нещо е пропаганда или информация

Чрез Bulgaria ON AIR той попита как се измерва границата между информацията и пропагандата, тъй като в много предмети са залегнали мъжът и жената - биология, философия, история. 

"Много общо е казано какво не трябва да се прави, какво е нетрадиционното - не харесвам жени, които тренират спорт като бокс и вдигане на щанги. Приемам ги, щом държавата ги приема и им осигурява средства и ги тренира. Имаме различно усещане за правилно и неправилно, традиционно и нетрадиционно", каза още Александров.

Директорът допълни, че при възникнали казуси ще се налага да пишат писма до експерти в МОН и Народното събрание. 

Гледайте целия разговор във видеото.