fallback

Как възниква идеята за атомната бомба и ролята на физици от еврейски произход?

Отговорите ще видите в "От сътворението до унищожението" на Миглена Георгиева в нов епизод на "Историите ON AIR"

15.08.2024 | 12:12 Автор: Елеонора Танева

Днес се навършват 79 години от капитулацията на Япония по време на Втората световна война. Това става 9 дни след като над Хирошима е пусната атомната бомба Малчуганът. Капитулацията на Япония е обявена от император Хирохито на 15 август 1945 година. Формално документът, с който страната на изгряващото слънце признава поражението си във Втората световна война е подписан на 2 септември същата година. Но ролята на ядрените бомбардировки за края на Тихоокеанската война, все още е обект на спорове.

В неделя в 18 часа Миглена Георгиева ще представи в "Историите ON AIR" филма "От сътворението до унищожението". 

"На 9 май 1945 г. е обявен краят на Втората световна война, има тържества по целия свят и Европа, след като Германия капитулира, но в Тихия океан войната между Япония и Америка продължава. В американското общество има силни антияпонски настроения, американците мразят японците по това време, има депортации на японци, които живеят там. Японците са много лош съперник, имат отряд, който се занимава с жестокости по отношение на противниците си", каза авторът на "Историите ON AIR" Миглена Георгиева в студиото на "България сутрин".

Конфликтът приключва със санкции на САЩ над Япония, след като нападат и превземат Източен Индокитай. 

"След края на тази японска операция се оказва, че Япония започва да изпитва недостиг на стоки и услуги. Взимат решение да отмъстят и да нападнат американски и британски военни бази. Нападат Пърл Харбър и започва голямата битка", разказа Миглена Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"От сътворението до унищожението" дава отговор на въпросите как възниква идеята за атомната бомба, каква е ролята на Германия и физиците от еврейски произход.

Миглена Георгиева цитира думите на немскоезичния писател роден в Русе Елиас Канети, който казва: "След събитията в Хирошима всеки знае какво представлява войната и тъкмо факта, че всеки знае това, е нашата единствена надежда".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback