България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зрелищни поклонения в Гърция на Успение Богородично (+ВИДЕО)

Летният Великден е сред най-големите празници в страната

15.08.2024 | 11:24 Редактор: Тодор Петров

В Гърция отбелязват особено тържествено Успение Богородично. За южната ни съседка днес е официален празник. Успение Богородично е сред най-големите празници в страната. Нарича се "Летният Великден", защото според православната вяра включва смърт, възкресение и възнесение. 

На 15 август всяка година остров Тинос приема стотици поклонници. Всички ходят в църквата "Панагия Евангелистрия", където се намира стара чудотворна икона на Богородица, която според преданията е източник на чудеса и изцеления. Това прави поклонението пред нея сред най-зрелищните в Източното Средиземноморие. 

Според традицията, като знак на преданост много от поклонниците си проправят път до храма на ръце и колене. На Успение Богородично вярващите отправят молитви за здраве, придружени от оброк, който посвещават на святата икона. 

Друга популярна дестинация днес е църквата Света Богородица на остров Кефалония в Йонийско море. Храмът се нарича още и Богородица със змиите. В него няколко дни преди празника се появиха малки змийчета, които изчезнаха след края на литургията. Хората тълкуват това като помощ и защита от Божията майка.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни в Атина Силвия Станчева.

Снимка: БГНЕС