fallback

Борислав Сандов: Воден режим за 345 000 души в разгара на горещините

Заради лоша инфраструктура загубите на вода са 60%

15.08.2024 | 11:05 Автор: Елеонора Танева

В пика на жегите хиляди българи са на воден режим. 

"Според данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), 179 населени места с 11 000 жители имат воден режим. Но не всички ВиК оператори публикуват официално актуалните данни, питахме хората и стигнахме до информацията за 297 населени места с 345 000 души, засегнати частично или напълно от воден режим", съобщи бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов в студиото на "България сутрин". 

Той е категоричен, те актуалната информация за проблеми с водоподаването трябва да бъде публична и видима за всички. Сандов подчерта, че противно на наложеното мнение, България е бедна на водни ресурси. Страната ни е на трето място в Европа отдолу нагоре.

Размита отговорност на институциите

"Във воден стрес са най-често южните райони. Видимо държавата не управлява достатъчно добре водните ресурси. От една страна има структурен дефицит заради това, че множество на брой структури се занимават с водите - поне 5 министерства са пряко ангажирани. МОСВ, което не поддържа инфраструктура, а се занимава с водните обеми; Министерството на икономиката, МЗХ, НЕК, което е към Министерството на енергетиката и МРРБ, към което са ВиК холдинги. Има и множество малки язовири, които се управляват от областните управители. Министерството на здравеопазването пък отговаря за качеството на питейната вода. Това трудно може да бъде събрано на едно място, необходима е по-добра координация", заяви Сандов.

Вода газим, жадни ходим

Пред Bulgaria ON AIR бившият министър посочи, че заради стара инфраструктура имаме 60% загуби на вода, а в някои населени места този процент стига до 80.

"Около 50% от водата, която тече от чешмите, няма показатели, които да я правят абсолютно безопасна за населението. Ако за много от тези хора единствената алтернатива е да купуват бутилирана вода, тя като концесионна такса е далеч по-ниска от тази, която плащаме на кубик. На един кубик концесионерна минерална вода плаща 70 стотинки - това са 1000 литра, ние знаем колко плащаме за един кубик от чешмата", даде пример Борислав Сандов. 

По думите му със застрояването на Черноморието ще възникне проблем как тези нови хотели ще се захранват с вода, след като няма естествени водоизточници, особено по Южното Черноморие.

Като друг проблем Сандов посочи изсичането на горите, които са от особено значение в санитарно-охранителните зони. Страната ни е изпуснала вече 450 млн. лв. по ПВУ за интелигентни системи за напояване в земеделието. Гостът призова хората да спрат практиката да поливат с питейна вода. 

"Кметовете получиха 2 млрд. за проекти, те отиват за асфалт и бетон. 10 млрд. са нужни, за да се реши проблемът с пробитата мрежа, трябва да се спрат и кражбите", настоя Борислав Сандов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback