България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Музика на композитора Тихомир Христозов огласи Олимпийските игри в Париж

"Най-ценната награда е признанието на хората", каза звуковият дизайнер

14.08.2024 | 12:03 Редактор: Вяра Димова

Музика и звуци, създадени от звуковия дизайнер и композитор Тихомир Христозов, звучаха по време на Олимпийските игри в Париж. Негови звукови дизайни са използвани в едни от най-успешните филми като "Аватар", "Усмивката", "Джурасик свят - Господство", продълженията на култовите поредици "Писък", "Хелоуин" и "Междузвездни войни".

"Един от албумите с музика, които създадох за такъв тип Олимпийски игри, беше преди 2-3 години. Наскоро създадох още един албум. Направих ги като каталог с музика. Те са универсални. Пасват и за други мероприятия", обясни Христозов в "България сутрин".

Създаването на филмова музика е нещото, което винаги е искал да прави, споделя самият той.

"Това ми беше мечта. За 3 минути трябва да разкажем историята на целия филм и това трябва да бъде много прецизно направено, за да може човекът, който гледа, да си каже, че ще отиде да го гледа на кино. Еднакво трудно е създаването и на саундтрака на филма, и на трейлъра. Крайните срокове понякога са убийствени. Рекордът ми е 4 часа", разкри Христозов пред Bulgaria ON AIR.

За филма за Георги Аспарухов - Гунди той получава статуетка на Golden FEMI Film Festival за най-добра музика в трейлъра.

"Получих обаждане от едната фирма, с която работя. Казаха ми, че имаме запитваме да създадем саундтрака на филма. Приех. Като дете само бях чувал за Гунди. Нямах представа, че някой ден ще правя това за него. Най-ценната награда е признанието на хората, с които работя", каза Христозов.

Гледайте целия разговор във видеото.