България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Украйна ще използва окупираните руски територии като разменна монета?

Удар на Иран срещу Израел би означавал нова война, посочи журналистът Кристина Цветкова

14.08.2024 | 11:54 Редактор: Толя Стоянова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че украинските сили контролират 74 населени места в Курска област. 

"Това е първото подобно настъпление в руска територия от Втората световна война. Путин призна вчера в разговор с палестинския лидер Махмуд Абас, че се съсредоточава върху собствената си защита. Какъв е замисълът на това украинско настъпление, тепърва предстои да разберем. Мнозина анализатори коментират, че това окупиране на конкретни руски територии може да се използва като разменна монета при евентуални мирни преговори в бъдеще", заяви международният редактор на "Новините ON AIR" Кристина Цветкова в предаването "България сутрин".

Изборите в САЩ са решаващи за войната в Украйна

По думите ѝ изборите в Америка се смятат за предел, който ще реши как точно ще се развие войната в Украйна. Според нея мирни преговори трябва да има и те се очакват до края на годината. Цветкова е на мнение, че едно от основните предизвикателства пред Украйна вече не е толкова въоръжаването, а липсата на човешки ресурс на фронта.

"Тази нощ над Белгород е имало сериозна атака със стотици дронове. Обявено е извънредно положение. Украинските власти споделят, че са завоювали 1000 кв. км и че 74 населени места са под контрола на Украйна. Говори се, че и Русия ще предприеме допълнителна мобилизация до края на годината", коментира още международният редактор на Bulgaria ON AIR.

Иран е в готовност да отвърне на Израел

Цветкова посочи, че продължават да са живи опасенията, че Иран ще отмъсти на Израел заради покушението над Исмаил Хания.

"За това покушение Израел така и не пое отговорност, но Иран е в готовност да отвърне и не се отказва, въпреки че до този момент не се предприемат сериозни ответни удари. Утре в Доха предстоят ключови преговори за мир в Газа. Палестинският президент Махмуд Абас имаше среща с Владимир Путин. Руският лидер подкрепи създаването на независима палестинска държава и се обяви за мир в Газа. Днес Махмуд Абас пристига в Турция за среща с Ердоган, който със сигурност ще бъде още по-категоричен в тези твърдения", обясни журналистът.

Цветкова подчерта, че редица от сериозните играчи на политическата сцена заявяват, че създаването на суверенна палестинска държава е единственият път за мир в региона. По думите ѝ един евентуален удар на Иран срещу Израел би означавал нова война, а развоят на събитията след това би бил лош и за двете страни.

"До този момент в Газа са загинали близо 40 000 души от началото на конфликта миналия октомври", подчерта международният редактор.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС