fallback

Икономист: Най-високи са данъците в община Созопол

Индексът средно за страната за 2024 г. е 53 от 100, преди 10 години е бил 47, посочи Теодор Недев

14.08.2024 | 11:20 Автор: Толя Стоянова

Данъчната тежест в регионите расте осезаемо. Често се повишават и рядко се понижават местните данъци и такси в различните общини.

"Всички местни данъци по закон имат лимити. Индексът е направен така, че 0 да е една община, която има възможно най-ниските данъци по закон, а 100 - най-високите. Най-високи са данъците в община Созопол, където индексът е 71 от 100. Традиционно туристическите общини имат по-високи ставки. Те са едни от общините с най-добри собствени потоци на приходи", коментира икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Теодор Недев в предаването "България сутрин".

Той обясни, че индексът се изчислява на база на четири данъка - данък от недвижими имоти, безвъзмездно придобиване на недвижими имоти, патентен данък и данък върху превозни средства. Взима се ставката за всяка община и тя се поставя между 0 и 100, в зависимост къде се намира спрямо тези лимити. След това се взима средното на четирите ставки и така се получава стойността на индекса за всяка община.

Държавните приходи растат, докато тези на общините изостават

"Данъчните оценки на имотите рядко се актуализират. Държавните приходи растат, докато тези на общините изостават. Идеята е, че като повишават ставките, донякъде могат да повишат собствения си бюджет. Около половината общини в страна не успяват да покрият и половината част от разходите си със собствени приходи", каза Недев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в годините на избори повишаването на данъци е рядко.

"Приходите от подоходен данък растат с темпа на инфлация. Индексът средно за страната за 2024 г. е 53 от 100, преди 10 години е бил 47. Всяко домакинство плаща данъци и към централния бюджет", отбеляза Недев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback