fallback

Патрон в цевта и нелепо загинал полицай - чия е вината?

МВР се намира в тежка криза, заяви доц. Милен Иванов

14.08.2024 | 10:43 Автор: Тодор Петров

Директорът на ОДМВР-Пловдив подаде молба за преназначаване след трагедията с убития от собственото си дете полицай.

Бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов заяви, че искането на оставките е било прибързано решение на министъра, защото може да се окаже, че ръководните кадри не са виновни. 

"Най-вероятно детето често е ходило, познават го и никой не е преценил, че това е нарушение на процедурите. В моята 25-годишна практика се е случвало един или два пъти да виждам колеги с децата им. Проблем възниква, когато и двамата родители са служители на МВР", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Проблемът се корени в рутината и рано или късно започваш да грешиш

"За съжаление, МВР много не иска да прилича на армията. Правилата за безопасност за боравене с оръжия в армията са написани с кръв. Занятието започва с проверка на оръжието. Задачата започва с проверка на оръжието. Свършва стрелбата - първото задължение е проверка на оръжието. Това трябва да е закон Божи и в МВР", подчерта доц. Иванов в ефира на "България сутрин".

Според него при конкретния фатален инцидент най-вероятно не са проверени оръжията на всички служители.

Абсурдно детето само да е заредило пистолета, тъй като пружината е силна, настоя доц. Иванов и посочи, че патронът е бил в цевта.

МВР се намира в тежка криза

"Поредицата от министрите не решаваха никакви проблеми. В последната година полицаите, които изразяват своето мнение, са се почувствали по-спокойни, докато управлява настоящият министър. Опитват да защитават добрата си служба. Министрите в годините нищо не решават, някои направиха доста лоши неща за МВР. МВР има нужда от реинженеринг", на мнение е доц. Милен Иванов.

По думите му общественото мнение не е такова, каквото искат да бъде служителите, които имат идеализирана представа за своята дейност.

"Напрежението в МВР не зависи от Калин Стоянов или от следващия министър. МВР трябва да има професионално ръководство, което е отделено от политическото. Докато полицейският служител няма предвидима кариера и тя не зависи от това кого познава, напрежение в МВР винаги ще има", каза още доц. Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback