fallback

Служебното правителство изглежда все по-малко служебно?

Изборът на Горица Грънчарова за Калин Стоянов ще е ключов, анализираха Атанас Радев​​​​​​​ и Ружа Райчева

14.08.2024 | 10:33 Автор: Вяра Димова

Продължава реденето на новото служебно правителство. Горица Грънчарова-Кожарева има срок до 19 август да представи проекта на кабинета си.

"Има голяма медийно затъмнение, но то е целенасочено. Спекулира се с това кои ще бъдат служебни министри. Димитър Главчев се дръпна назад, тъй като той започна да обира негативите", коментира журналистът и анализатор Ружа Райчева в "България сутрин".

Министърът на вътрешните работи е една от най-важните фигури, отбеляза политологът Атанас Радев, но по-важното е, че няма в момента няма политическа отговорност.

"Г-жа Грънчарова каква политическа отговорност ще носи за кабинета? Тя трябва да движи конкретни теми. Видяхме и г-н Главчев след промените в Конституцията - този служебен кабинет се подчинява на доминацията на политическите партии", каза Радев пред Bulgaria ON AIR.

Кой с кого воюва?

"Воюваше се с президента Румен Радев. Сега тази битка може да се изиграе от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Те вече нямат аргументи. Служебното правителство започва да изглежда все по-малко служебно. Там се случва изпълнителната власт и политиците търсят реализация в Министерски съвет (МС)", анализира Райчева и определи списъка за служебните премиери като безумие.

Според Радев има парламентарна криза и държавният глава се обръща към лица, избрани с конкретно мнозинство на парламента, а служебният министър-председател се ползва с доверие от страна на Народното събрание (НС).

"Оказваме се в ситуация, в която хем не можем да управляваме, хем не може и служебният кабинет да произведе нещо. Безумно е", на мнение е политологът.

Изборът на Горица Грънчарова за Калин Стоянов ще е решаващ, тъй като "бомбата вече е заложена от ПП-ДБ", изтъкна Райчева.

Какви избори да очакваме на 20 октомври?

"Формациите не си говорят. Борисов и Пеевски са индикатор за движенията в парламента. По-малките са по-шумни. "Има такъв народ" (ИТН) бяха бомбата в досегашни парламенти с поведението си. Трябва всеобщо смекчаване на еготата. Въпросът е какво ще се случи с ДПС. Пеевски се отказва от своето ново начало. Надявам се избирателната активност да не е по-ниска", обобщи Райчева.

По думите на Радев на дневен ред трябва да стои въпросът по какъв начин да се поставят важните за страната теми.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback