България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Служебното правителство изглежда все по-малко служебно?

Изборът на Горица Грънчарова за Калин Стоянов ще е ключов, анализираха Атанас Радев​​​​​​​ и Ружа Райчева

14.08.2024 | 10:33 Редактор: Вяра Димова

Продължава реденето на новото служебно правителство. Горица Грънчарова-Кожарева има срок до 19 август да представи проекта на кабинета си.

"Има голяма медийно затъмнение, но то е целенасочено. Спекулира се с това кои ще бъдат служебни министри. Димитър Главчев се дръпна назад, тъй като той започна да обира негативите", коментира журналистът и анализатор Ружа Райчева в "България сутрин".

Министърът на вътрешните работи е една от най-важните фигури, отбеляза политологът Атанас Радев, но по-важното е, че няма в момента няма политическа отговорност.

"Г-жа Грънчарова каква политическа отговорност ще носи за кабинета? Тя трябва да движи конкретни теми. Видяхме и г-н Главчев след промените в Конституцията - този служебен кабинет се подчинява на доминацията на политическите партии", каза Радев пред Bulgaria ON AIR.

Кой с кого воюва?

"Воюваше се с президента Румен Радев. Сега тази битка може да се изиграе от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Те вече нямат аргументи. Служебното правителство започва да изглежда все по-малко служебно. Там се случва изпълнителната власт и политиците търсят реализация в Министерски съвет (МС)", анализира Райчева и определи списъка за служебните премиери като безумие.

Според Радев има парламентарна криза и държавният глава се обръща към лица, избрани с конкретно мнозинство на парламента, а служебният министър-председател се ползва с доверие от страна на Народното събрание (НС).

"Оказваме се в ситуация, в която хем не можем да управляваме, хем не може и служебният кабинет да произведе нещо. Безумно е", на мнение е политологът.

Изборът на Горица Грънчарова за Калин Стоянов ще е решаващ, тъй като "бомбата вече е заложена от ПП-ДБ", изтъкна Райчева.

Какви избори да очакваме на 20 октомври?

"Формациите не си говорят. Борисов и Пеевски са индикатор за движенията в парламента. По-малките са по-шумни. "Има такъв народ" (ИТН) бяха бомбата в досегашни парламенти с поведението си. Трябва всеобщо смекчаване на еготата. Въпросът е какво ще се случи с ДПС. Пеевски се отказва от своето ново начало. Надявам се избирателната активност да не е по-ниска", обобщи Райчева.

По думите на Радев на дневен ред трябва да стои въпросът по какъв начин да се поставят важните за страната теми.

Гледайте целия разговор във видеото.