България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви условия ще предложи Лос Анджелис на Олимпиадата, предвид нарастващите жеги?

Организаторите на големи състезания вече преместват времето на провеждане им, каза проф. Емил Гачев

13.08.2024 | 11:55 Редактор: Вяра Димова

Олимпийските игри в Париж бяха открити с дъжд, последван от горещини и накрая приятно слънчева седмица. Крайните жеги са нарастваща заплаха за елитните спортисти, като случаите на изтощение, заради горещините, зачестяват. Зрителите, особено тези, които пристигат от страни с по-хладен климат, също са уязвими от крайната жега. 

"Спортистите са подложени са стресов фактор, с който те са свикнали, но въпреки това, неблагоприятните климатични условия увеличават този стрес. При някои хора това може да доведе и до проблеми. Организаторите на големи състезания започнаха да преместват времето на провеждане на тези събития. Видяхме как мачовете по време на Европейското първенство по футбол бяха изнесени в късната вечер. Когато един спортист проявява усилие, се загрява силно. Когато се даде някой друг градус от външната среда, това оказва сериозно влияние", коментира проф. Емил Гачев от Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН в "България сутрин".

Какви условия ще предложи Лос Анджелис на спортистите?

"Калифорния е място традиционно със сухо и горещо лято. Организаторите имат четири години да помислят. Калифорния е щат с голямо природно разнообразие. Част от състезанията могат да се изнесат в райони с по-голяма морска височина, което означава по-ниска температура. Това е вариант и за у нас", посочи проф. Гачев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, по отношение на жегите благоприятен е морският климат.

"Морето има притъпяващо влияние върху температурите. То намалява максимумите през деня и повишава минимумите през нощта", обясни гостът.

Климатът не може да прогнозиран

"Ние трябва да сме подготвени за крайните варианти. Това лято имахме неблагоприятния шанс да попаднем в стагнираща маса от горещ въздух. През лятото заради затоплянето на Арктичния регион, се получава промяна в циркулацията. Има два варианта - или от зима рязко минаваме в лято, или синдрома на дългата пролет. Това е заради промените в циркулацията", отбеляза проф. Гачев.

През последните години се забелязва тенденция на намаляване на ледниците в Пирин, отбеляза гостът.

"За нас изчезването на тези ледници няма да доведе до нищо, освен, че ще се лишим от нашето природно богатство. Чрез се опитваме да разберем как промените на глобално ниво се отразяват на местно ниво", допълни проф. Гачев.

Гледайте целия разговор във видеото.