България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Стойчо Кацаров: Хора умират, защото нямат достъп до лекарства

"Разкриването на държавни аптеки не е правилно", каза бившият здравен министър

13.08.2024 | 11:27 Редактор: Искра Ангелова

В десетки общини в страната няма аптеки или има само една, която не работи през нощта. Законопроект, внесен в парламента в края на юли, предлага разкриването на държавни аптеки в засегнатите населени места, данъчни облекчения и поставянето на автомати за лекарства.

"Има десетки общини без аптеки, а населените места са стотици. Няма как да има аптека във всяко населено място. Това, което се предлага, е стъпка в правилната посока. Тези, които нямат достъп до лекарства, спират да ги пият, повечето хора там са възрастни, някои са трудноподвижни. За тези, които са по-подвижни, няма всеки ден автобус. Те имат огромни проблеми, защото и пътуването с автобус също струва пари ", каза бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров в студиото на "България сутрин".

По думите му може би някои от хората умират, защото не си пият лекарствата.

Автомати за лекарства

"Те са могли да бъдат лекувани, но не са, защото нямат възможност да си закупят предписаните лекарства. На повечето места няма и лекари. Разкриването на държавни аптеки не е правилно, защото щом ги няма там, значи те са губещи. Държавата ще разкрие губещи аптеки, трябва да се правят обществени поръчки, най-вероятно няма да имат всички лекарства", допълни д-р Кацаров за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че автоматите са такова решение.

"Не става въпрос за лекарства, които не се отпускат с рецепта, а автомати, които работят с лекарства с рецепта. Ако се премахнат ограниченията върху това нещо, е много по-лесно и прагматично решение. Сегашното развитие на информационните технологии позволява да се доставят лекарства в такива отдалечени места чрез куриери. Няма пречка и лекарство да бъде доставено по този начин, защото веригата е лесно проследима", поясни бившият здравен министър.

Проблемът с медицинските сестри

Кацаров поясни, че автоматите са въпрос на частна инвестиция.

"Това са решения, които могат да помогнат на тези хора, ще спестят време, допълнителни разходи и не е нужно държавата да прави допълнителни инвестиции. Достатъчно е държавата да не пречи на предприемчивите хора да организират такъв тип снабдяване с лекарства. Има потребност от тази грижа. Колкото и да се развиват технологиите, някой трябва да обслужва болния на леглото физически. Засега роботи не могат да го правят", категоричен е гостът.

Стойчо Кацаров смята, че не е необходимо в детските градини и ясли да има медицинска сестра: "Тази грижа може да се извърши от лице, което е без медицинско образование. Това е малко дете".

Гледайте целия разговор във видеото.