fallback

Какви са рисковете за домакинствата след либерализацията на пазара на ток?

Предлагаме да има два типа цени - фиксирани и плаващи, каза Богомил Николов от "Активни потребители"

13.08.2024 | 11:10 Автор: Вяра Димова

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 г. изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет, който излиза със свое становище по темата. Съветът подчертава необходимостта да се приемат мерки за преодоляване на рисковете. 

"Либерализацията за индустрията тръгна малко по-рано. Борсовият модел в България често създава предпоставки за нестабилност в цените. Държавата беше принудена да създаде механизми за защита на бизнеса. Сега предстои либерализацията да обхване и всяко едно домакинство. Когато пазарът е податлив на естествени движения в цените, можем да очакваме трудни моменти за домакинствата, ако не се предприемат мерки", коментира Богомил Николов от "Активни потребители" в "България сутрин".

Какви са възможните трудности за домакинствата?

"Цената, когато се формира ден напред от борсата, може да играе понякога много рязко. Представете си договор вкъщи, чиято цена се определя от пазара ден напред. Няма да можете да предвидите в края на месеца колко ще платите. Вероятно е да попаднете на измама. Едно от нещата, които предлагаме, е да има два типа цени - едните фиксирани, другите - плаващи. Потребителят да може да избира. Всичко останало е свързано с мерките за енергийната ефективност", посочи Николов пред Bulgaria ON AIR.

Енергийната ефективност е възможност да буферира евентуалните рискове от високите цени, настоя той.

Базовите цени трябва да продължат да се определят от КЕВР вместо от МС?

"От 1 юли трябваше да тръгне първата стъпка на либерализацията - именно пазарът на едро. При нея вече няма административно определяна на цена от КЕВР, а в Закона е записано, че МС ще определя горна цена. Ние смятаме, че тя трябва да се определя от КЕВР, защото по този начин регулаторът ще продължи да бъде пряко обвързан с тази политика", обясни Николов.

Мерките, насочени към енергийно бедните, трябва да имат за основна цел не допълване на разходите, а извеждане от това състояние, посочи той.

"Трябва да се подпомагат тези методи на отопление, които са по-екологични", допълни Николов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback