fallback

Синдикат: Мантрата, че МВР влияе на изборния процес, е грешна

"Не може да останем безучастни след всички упреци", заяви Станимир Миланов

13.08.2024 | 10:57 Автор: Толя Стоянова

Полицаи от управленията на Вътрешното министерство протестираха в София заради натиска кой да бъде служебен министър на МВР. Отделни партии изразиха позиция това да не е Калин Стоянов. Номинираната за служебен премиер Горица Кажарева още не е избрала и обявила официално на кого ще възложи поста.

"Мантрата, че МВР влияе на изборния процес, е грешна. МВР е един от основните фактори за осигуряване на честни и прозрачни избори. Употребата му в политически разговори влияе лошо на служителите", коментира Станимир Миланов от Синдикат "Огнеборец" в предаването "България сутрин".

Какъв трябва да бъде следващият вътрешен министър?

Той сподели, че идеята за следващ вътрешен министър, която изразяват от синдиката, е, че трябва да се поддържа високо ниво на социален диалог между ръководството на МВР и синдикатите. Важно е да бъдат осигурени необходимите средства за човешки ресурс, за материална техническа обезпеченост и безопасни условия на труд.

"Не може да останем безучастни след всички упреци. За закупуване и продажба на гласове Министерството не може да носи тази отговорност, която му я вменяват. Тези задължения не са само на Министерството на вътрешните работи. Вътрешният министър има задължения за осигуряване на средства, налагане на адекватни политики, защита на населението при бедствия и пожари", каза Миланов пред Bulgaria ON AIR.

Миланов обобщи ситуацията с пожарите в страната

Вчера в горски масив в Община Вършец е получен сигнал за пожар. Пожарът е погасен, но има пострадали пожарникари. Противопожарен автомобил се е преобърнал. Остава бедственото положение в Община Харманли. Пожарът гори между селата Коларово и Изворово. В Община Брезово - Дондуково и село Златосел, има 11 екипа и два хеликоптера. Късно следобед беше локализиран, но 400 дка гора са изгорели. В Рила, в района на Самоков, 450 дка са изгорели. На метри от къщите в село Алино е спрян друг пожар и е локализиран. Остава драмата със Славянка на българо-гръцката граница.

"Имаме нужда да завали дъжд и да спаднат температурите. Справяме се, доколкото можем. Лошото е, че природата не е на наша страна. В Гърция положението също е критично заради метеорологичната обстановка", добави Миланов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback