fallback

Политолози: Партиите не знаят как да върнат хората към урните, Кожарева ще търси неутралитет

Експертен коментар на Георги Киряков, Яница Петкова и Емил Соколов за протеста на полицаите

13.08.2024 | 10:35 Автор: Искра Ангелова

Има опит да се запази някакво статукво от предишен кабинет или предишните кабинети, включително редовни такива. Това не е приемливо от политическа гледна точка. И това да правиш протест в своя защита е меко казано противоконституционно, особено в МВР. Появата на Калин Стоянов сред полицаи с пистолети не е окей за демократичните основи на държавата, защото утре военният министър може да излезе с танкове в своя подкрепа. Транспортният министър може да спре движението на влаковете, ако реши. Това каза политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

Според политолога Яница Петкова нищо драматично няма, ако вътрешният министър бъде сменен.

"Това, което той показва, е една доста по-активна роля, която се очаква от човек, който изпълнява някаква временна позиция в една служебна власт. Напрежението е следствие от разговорите, които ние наблюдавахме за редовно правителство, тоест невъзможността да се формира такова правителство - конфликтите между съответните участници се пренесоха в разговорите за служебната власт, която боледува от тази болест, която боледува и редовната", добави тя за Bulgaria ON AIR.

Постът на Калин Стоянов

Тя е на мнение, че постът на Калин Стоянов в момента е обект на конфликт между две основни политически сили.

"В момента в протеста, който се случва, има нещо доста притеснително. Това е, че Калин Стоянов негласно и хората, които не са излезли да го подкрепят, протестират срещу политизирането на системата на МВР. А самият Калин Стоянов е един от най-ярките примери за политизиран министър на МВР, който още от времето на редовното правителство беше защитаван от ГЕРБ и ДПС. Когато говорим за политизиране, той е последният човек, който може спонтанно да се явява на такива протести", подчерта колегата им Емил Соколов.

Политологът смята, че Калин Стоянов обслужва определени политически интереси: "Оксиморон е да протестираш срещу нещо, което самият ти представляваш. Той стремглаво е тръгнал по пътя на Иван Гешев, който също беше конфликтна фигура в съдебната система. Организираше протести в своя защита и след това навлезе в политическата арена".

Използва ли се МВР за политически цели?

"МВР се използва за предизборни цели, не само за политически, за които се използва редовно. МВР не носи отговорността за провеждането на честни избори. Те трябва да осигурят охраната и сигурността на изборите, но не и честните избори. Те се осъществяват от МС като цяло, разбира се, и от ЦИК, както и от партиите, които участват в този процес", поясни Киряков.

Яница Петкова смята, че информацията какво точно ще прави Горица Кожарева не е достатъчна.

"Едва ли тя някога е очаквала, че ще бъде в тази позиция, която е тя в момента. Изпълнявайки ролята на служебен министър-председател, тя има пълното право да подбере своя екип. Имам информация, че тя би оставила хора, които според оценката на своята работа, са я свършили качествено и могат да продължат да работят. Тя ще се опита да замени хората, които биха могли да предизвикат конфликт и за които има съмнения", коментира тя.

По думите на Емил Соколов Кожарева ще търси неутралитет спрямо политическите партии.

"За никого не е тайна, че последният кабинет беше силно политизиран по една или друга линия. Тази цел няма да бъде лесна, тъй като министри не се селектират лесно, особено когато някои хора натрупаха опит", допълни той.

Според Георги Киряков в момента партиите не знаят как да върнат избирателите към урните: "Ако в момента ПП-ДБ каже, че ще протегне ръка на ГЕРБ, това ще намали веднага резултата.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback