България изпраща най-успешната Олимпиада от Сидни насам, имаме една от най-добрите школи

"Винаги сме печелили медали, в момента най-голяма нужда от подкрепа има Стилияна Николова", на мнение са Миляна Велева и Християна Тодорова

12.08.2024 | 12:05 Автор: Искра Ангелова

На Олимпийските игри в Париж България завоюва три златни, един сребърен и три бронзови медала, като страната ни се класира на 26-о място от 206 държави, които участваха.

"Това е най-силната Олимпиада за България от Сидни 2000. Историята назад показва, че България винаги е печелила медали, като се започне с нашия първи олимпийски медал през 1952 година. Щастлива съм, че точно тук предсказах, че това ще са едни страхотни Олимпийски игри и наистина стана така - атмосфера, рекорди, присъствие на зрителите", каза спортният журналист Миляна Велева в студиото на "България сутрин".

От ефира на Bulgaria ON AIR бившият състезател по художествена гимнастика и бронзов медалист от Олимпиадата в Рио Християна Тодорова поздрави всички български спортисти, участвали на Игрите в Париж.

Груби грешки в художествената гимнастика

"Тази Олимпиада е много успешна и ако трябва да говоря за художествената гимнастика - това е трета Олимпиада, от която ние се връщаме с медал. Така че както художествената гимнастика, така и борбата са доста последователни в това отношение, а няма нищо по-хубаво от това да си последователен в най-големия спортен форум", добави тя.

"И ансамбълът, и Стилияна Николова допуснаха много сериозни грешки. Ансамбълът направи грешка за почти 4 точки - 2 изпуснати обръча на земята и изпуснати елементи след това. Тези 4 точки за олимпийски медал са много, друг е въпросът, че съдиите с драго сърце поеха тези грешки и по всякакъв начин се възползваха от тях. Стили също допусна много груби грешки, за съжаление. Сърцето ми се скъса, когато видях съчетанието. Има оценка, с която аз не съм съгласна - тази за артистичност на бухалки. Но за съжаление, щабът няма право да подаде контестация за тази оценка", поясни Хриси.

По думите на Велева нито ансамбълът, нито представителките ни от индивидуалното са потърсили вина в съдиите.

Ренесансът на Федерацията по вдигане на тежести

"Те изцяло поеха вината си, Стилияна Николова призна, че е била прекрасно подготвена, но не е издържала психически. Това е част от голямата игра и големия спорт. Тя е много млада, може би това разочарование ще остане до следващите Олимпийски игри в Лос Анджелис. Трудно разбирам оценките от художествената гимнастика, но ми се струва, че Боряна Калейн беше гимнастичката, която заслужаваше златното отличие", допълни журналистът.

Тя е на мнение, че Федерацията по вдигане на тежести е преживяла ренесанс: "Ние, българите, сме царе на това да се справяме в трудните моменти и тези момчета се справиха. В социалните мрежи стана популярна снимката, на която Божидар Андреев, е на касата на супермаркет продавач преди няколко години".

"Много е важно момичетата от ансамбъла да получат подкрепа от най-близките си хора, от феновете. Един спортист съществува, докато любовта от феновете към него съществува. Един истински фен винаги ще подкрепи както състезателя, така и треньора. Винаги ще има хора, които ще търсят критиката, без това нещо няма как да мине. Но в момента най-голяма нужда от подкрепа има Стили. Тя в София живее сама и когато няма близък до нея човек от семейството ѝ, най-близкият ѝ човек е нейният треньор. Попаднах на много коментари, които са грозни и то по отношение на нейния треньор", коментира още Християна Тодорова.

"Трябва да се замислим дали не трябва да имаме повече школи, в художествената гимнастика е пълно с руски имена на момичета, които се състезават във всички национални отбори. В нашата художествена гимнастика е само с български имена, защото имаме страхотна школа, която продължава да се развива", категорична е Миляна Велева.

Хриси смята, че българската школа е една от най-добрите в света: "Имаме уникални треньори, които знаят какво правят, знаят как да подготвят един спортист. И лично за художествената гимнастика мога да кажа, че почти няма държава, в която да няма български треньор, който работи на високо ниво".

Гледайте целия разговор във видеото.

Още от България сутрин