България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли хаос във външната ни политика и ще получим ли добър ресор в ЕК?

Според Милен Керемедчиев и Милена Милотинова външният министър трябва да изпълнява само тази длъжност

12.08.2024 | 12:28 Редактор: Беатрис Младжова

Кой трябва да заеме поста на външен министър в новото служебно правителство? Кой ресор в Европейската комисия иска България и кой ще предложи за еврокомисар? 

"Господин Главчев трудно успяваше да носи и двете папки и на мин.-председател, и на външен министър. Влязохме в няколко дипломатически гафа, когато трябваше да се вземе решение кой ще води делегацията ни на конференцията на НАТО във Вашингтон. Щяхме да влезем в още един политически нонсенс. Виждаме един хаос във външната ни политика", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в "България сутрин" и припомни и случая Сребреница.

Изпълняването на две позиции едновременно не носи позитиви

Според Милена Милотинова външният ни министър трябва да изпълнява само тази позиция.

"На първо място България трябва да има титулярен външен министър, който да изпълнява само тази длъжност, защото съвместяването на премиерската длъжност с тази на външен министър не е най-добрият вариант. Ще дам примери с отношенията ни с РСМ като най-близка съседка. Такива примери могат да се дадат и с отношенията ни с други страни. Когато Република Северна Македония заяви, че иска да пренасочва средствата за коридор 8 към коридор 10, който я свързва със Сърбия, на България ѝ трябваха 6 дни да реагира. МВнР реагира подобаващо, но със закъснение", поясни журналистът за Bulgaria ON AIR.

"Друг пример. Беше направена проверка в Консулството ни в Битоля, за която още Мария Габриел като външен министър каза, че са установени драстични нарушения. Това съвпадна със смяната на правителството и нямаше последствия. Преди дни и премиерът Главчев съобщи за същото. И ако е вярно, че хигиенистката, (която е местно лице), е обработвала документи за българско гражданство, а македонските българи са си записвали час чрез македонски кол-център, с което е дадена възможност на компания с неясна собственост да узнава информация за личните данни и желанието на македонските българи да получат българско гражданство, при това чрез скъп импулсен телефон, изниква въпросът има ли виновни, има ли наказани, ще предприеме ли МВнР смяна в Генералното консулство и в модела на работата там - все въпроси, които стоят за решаване от месеци и които трябва да реши един външен министър", допълни тя.

Нуждаем се от единна кандидатура за еврокомисар

По думите на Керемедчиев България не излъчва сигнали на сила, а на слабост и затова никой не води с нас разговори за ресори в ЕК. По отношение на темата за външния министър той каза:

"Познавам господин Кондов. Той почти изпълнява тази функция, защото в момента от всички зам.-министри, той е с най-дългия стаж като дипломат в Министерството на външните работи. Той е добър администратор и е човек от кариерата. Надявам се да излезем с единна кандидатура, а не да излезем с 2 и да оставим ЕК да правят конкурс от наше име за еврокомисар, както беше в предишното Народно събрание. Нямаме в момента никакви позиции, защото нямаме стабилно правителство", коментира бившият зам.-външен министър.

Би трябвало да настояваме за ресор, да заявим своите интереси и предпочитания, категорична е Милотинова.

"Знаем, че Урсула фон дер Лайен изпрати на всички страни на ЕС искане до края на август да излязат със съответно мъжка и женска кандидатури, за да има баланс между половете. Срокът е краят на месеца. Такъв дебат специално за ресорите се води в момента. Добре би било България да участва в този дебат, защото така ще получим добър ресор", допълни журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.