България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се справя Гърция с туристическия натиск в разгара на лятото?

Властите вече въведоха ограничение на посетителите на Акропола

12.08.2024 | 11:53 Редактор: Вяра Димова

В разгара на лятото Гърция е изправена пред туристически натиск. Най-критична е ситуацията в столицата Атина и на островите Санторини, Миконос и Крит.

Южната ни съседка е сред най-посещаваните международни дестинации в света. Увеличаващият се брой туристи не само натоварва инфраструктурата в популярните курорти, но и увеличава натиска върху столицата, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В историческия център на Атина на хълма на Акропола често се образуват опашки от туристи. Там вече е въведено посетителско ограничение до 20 000 човека на ден, което има за цел да намали задръстванията и трафика. А посещението на голям брой чужденци на гръцките острови увеличава количеството на отпадъците, стига се до недостиг на вода и некачествени обществени услуги.

През миналата година остров Санторини посрещна около 3,5 млн. туристи, което е една десета от всички посетители на Гърция. В пристанищата му са акостирали 800 круизни кораба, които са превозили приблизително 1,3 млн. пътници.

На остров Миконос властите се мобилизират повече, за да ограничат незаконното строителство. За справяне с туристическия натиск правителството на Кириакос Мицотакис търси устойчиви решения, които да бъдат в полза, както на туристите, така и на местните жители. Очаква се входната такса за Санторини и Миконос да се увеличи пет пъти от сегашните 2 евро ще стане 10 евро. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 часа
Увеличението на таксата от 2 на 10 евро едва ли ще трогне някой, при положение че някои от почиващите на Миконос, например, са готови да се разделят с 4-цифрено число за нощувка. Сигнализирай за неуместен коментар