България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вдигат заплащането на студентите по време на практика - по колко ще получават?

"Всяко едно увеличение е добро дошло за студентите", каза Радослав Христов

12.08.2024 | 11:18 Редактор: Искра Ангелова

Студенти да получават стипендии за участие в практическо обучение, предвиждат промени в министерско постановление. С тях се актуализира размера на часовата ставка от 2,50 на 4,50 лв. за астрономически час.

"Всяко едно увеличение, което е свързано с държавните разходи за подпомагане на студентите, е положителна практика, която трябва да продължи. Актуализацията идва на база на това, че през последните 5 години не са променяни сумите, а сега тя се увеличава почти двойно - 4,50 лв. Смятайки часовете, които първоначално са за практика - 240 часа, това означава, че досега бяха 600 лв., а сега заплащането става около 1000 лв.", каза председателят на Студентските съвети към Софийския университет Радослав Христов в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че увеличението важи както за студентите, така и за менторите.

Взаимодействие между студенти и бизнес

"Това е на база инфлация и горе-долу да върви с минималната работна заплата, защото една практика може да продължи повече от месец. Всяко едно увеличение е добро дошло за студентите. Лично аз съм присъствал на такава практика, която беше полезна и за мен. Едно е да учиш теория, но съвсем друго е да видиш на практика как се случват нещата и това е и ролята на държавата - да подготвя квалифицирани кадри, които да бъдат готови да влязат в бизнеса", допълни Христов за Bulgaria ON AIR.

По думите му за дуалното обучение трябва да бъдат проведени и разговори с бизнеса.

"Всяка практика, която е в реална работна среда, е добре дошла и много по-полезна за студентите. Повечето специалности имат практика, която си е задължителна по програма. Тя не е заплатена, а те в момента получават допълнителна възможност за практика. Много от студентите остават на работните места, защото работодателите ги харесват. Но има и една практика, която не е много положителна - част от практиките са фиктивни", коментира председателят на Студентските съвети към Софийския университет.

Фиктивни практики

А по отношение на специалностите в Софийския университет, студентите отново на първо място избират право и психология.

"Това е тенденцията през последните години. Тези, които са втори или трети курс вече, се вълнуват и от стипендията. Представете си, че семейството няма възможност за издръжка на дадения студент, в този момент той ще бъде принуден да си търси работа", подчерта Радослав Христов.

Гледайте целия разговор във видеото.