fallback

Ще бъдат ли предстоящите избори последни и има ли борба с политически интереси в МВР?

Цветанка Андреева и Николай Димитров казаха повече за избора на нов премиер

12.08.2024 | 10:50 Автор: Беатрис Младжова

Самите реформи в Конституцията залагат да се избере между висшите администратори служебен премиер. Всички промени в Конституцията се взимат от хора, способни да управляват. Нямаме основание да имаме недоверие или да се съмняваме. Все пак всички тези хора са на длъжности, които са високо отговорни, изискват добър мениджмънт. За 2 месеца една служебна власт, която не е натоварена с толкова обществени очаквания, би трябвало да ни преведе през този период на избори. Това каза политологът Цветанка Андреева в "България сутрин".

Според Николай Димитров нещата оттук насетне стават много заплетени и сложни от гледна точка на възможни конфигурации на едни следващи избори.

"Преди няколко месеца Горица Грънчарова твърде стратегически си мълча през цялото време, когато говори Тошко Тодоров. Той каза нещо интересно: "Жена ми от месец не спи от притеснение, че ще стана министър-председател, предполагам и мъжът на г-жа Грънчарова". Явно за месец-два успя да се наспи и съпругът на Грънчарова и тя е решила да поеме този пост. Това е втората жена, номинирана за министър-председател. Тя неизбежно ще бъде сравнявана с Ренета Инджова", допълни социалният психолог пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Андреева не е много честно цялата отговорност да падне върху един служебен премиер, но когато са се съгласявали да бъдат на тези позиции, са поемали цялата лична и обществена отговорност

"Изцяло тя ще носи отговорността, независимо кого посочат политиците зад дадена кандидатура в МВР, цялата отговорност ще я носи министър-председателят. Да, ще бъдат сравнявани, но времената са различни. Ренета Инджова беше с по-мъжко поведение, когато се явяваше пред войската, беше с панталон. Днес жените са по-различни типажи", коментира политологът. 

Това може би няма да бъдат последните избори, които ще имаме в близко бъдеще, защото един от основните политически играчи още не си е обрулил дървото, от което очаква да падне ПП-ДБ, смята Димитров.

"Като се има предвид, че е избрана на поста си по времето на един от кабинетите на Борисов, е много вероятно натискът да идва от там. Още повече, че нейният пряк ръководител в Сметната палата също е представител на ГЕРБ. Вероятно е и от президента. Като гледаме домовата книга, вариантите бяха два - или да предложи на Главчев да продължи, или да се обърне към Горица Кожарева", поясни той.

Лични интереси в политиката

Съвсем естествено е по цялостното поведение на Румен Радев той да има категорични лични политически интереси в реденето и на този кабинет, посочи Андреева.

"Относно МВР - нека да знаят всички политици, че ние отстрани наблюдатели много добре знаем, че там се бият различни интереси.  Целият този фокус за борба между политически интереси, под тях почват да прозират олигархични зависимости"  Това може би няма да бъдат последните избори в близкото бъдеще", допълни политологът.

"От една страна имаме в момента председателство на ЕС на Унгария, която е един от палавите членове. От друга страна това, което предстои на правителството, е да се реши кой ще е следващият представител в Европейската комисия и тези неразбории, които Европа вижда в нашата държава не оставя особено голям мегдан да ни се намери добър ресор" Който и ресор да ни дадат, един еврокомисар би го осмислил много добре", каза Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback