България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как на морето ни подмамват да си купим повече неща от планираното

"Най-драстичното нарушение е липсата на цени на някои от стоките", каза Габриела Руменова

09.08.2024 | 12:05 Редактор: Вяра Димова

Покупката на храни като царевица и гевреци от амбулантни търговци на плажа може да крие рискове за здравето на потребителите. В същото време осъществяването на ефективен контрол на извършващите такава дейност нерегламентирани лица е трудно. 

"Най-драстичното нарушение е липсата на цени на някои от стоките. То може да увреди икономическите интереси на потребителите. Създава се ситуация, при която си вземаме това, което сме си избрали, стигаме до касата и имаме кратко време, в което да решим дали да го купим или откажем", коментира Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите" в "България сутрин". 

По думите ѝ има сигнали за проблем при плащането с карта.

"Получихме сигнал, че се изисква минимална сума, която да се достигне, за да може клиентът да плати с карта. Това само по себе си не е нарушение, но може да се превърне в такова. Ако търговецът не е обявил предварително, че след като имаме възможност за плащаме с карта и има такова ограничение за минимална сума, ние сме взели неща, които не достигат например 5 лв. или 10 лв. - трябва да си купим нещо принудително, за да достигнем сумата. Ако искат да са максимално коректни към нас, е добре да има такава информация", посочи Руменова.

За какво да внимаваме на плажа

"Всички храни, които ни се предлагат на плажа, се разнасят в чанти, като царевицата и гевреците. Не знаем как се съхраняват. Когато говорим за складове, вериги на доставки, стационарни търговски обекти, контролът е много по-лесен. Ако ние пазаруваме, ние подкрепяме този пазар", подчерта тя.

Руменова сподели за случаи, при които превозвачът не издава бележка багажна разписка: "Хората трябва да знаят правата си".

Тя подчерта, че е важно предварителното проучване, за да изберем изгодна за нас оферта за морето. Според Руменова трябва да има фонд, за който се говори от доста години и който може да ни гарантира обезщетение при фалит на туроператор.

Гледайте целия разговор във видеото.